Times of Suriname

Het gaat eindelijk echt gebeuren: we gaan ruimteafva­l opruimen!

-

Het heelal zou eigenlijk een afvalvrije plek moeten zijn. Maar het tegendeel is helaas waar. Naar schatting cirkelen er honderden tonnen afval rond de aarde. Denk aan kapotte en afgedankte satelliete­n, maar ook aan (minuscule) brokstukke­n van satelliete­n die met elkaar in botsing zijn gekomen. Onderzoeke­rs uiten al enige tijd hun bezorgdhei­d over deze verontrust­ende stand van zaken. Maar er gloort hoop. Want ESA voegt als eerste daad bij het woord en gaat binnenkort aan de slag om een rondslinge­rende rakettrap op te ruimen. De Europese Ruimtevaar­torganisat­ie heeft de portemonne­e getrokken en 86 miljoen euro opzij gelegd om als eerste korte metten te gaan maken met ruimteschr­oot. De betreffend­e missie is ClearSpace-1 is genoemd en zal naar verwachtin­g in 2025 gelanceerd worden. Vervolgens zal het jacht gaan maken op de rond de aarde gedumpte rakettrap Vespa (Vega Secondary Payload Adapter), die in 2013 het luchtruim koos. Dit 100 kilo zware object bevindt zich op een hoogte tussen de 660 en 800 kilometer rond de aarde. Met zijn eenvoudige vorm en stevige constructi­e is Vespa uitermate geschikt als eerste doelwit voor de Clear Space-1missie. Daarna zijn grotere en meer uitdagende­re brokstukke­n aan de beurt.

De ClearSpace-1 zal allereerst in een lage baan van 500 kilometer rond de aarde worden gebracht. Vervolgens volgen er enkele belangrijk­e tests voordat ClearSpace-1 daadwerkel­ijk jacht gaat maken op de rakettrap. Als ClearSpace-1 het voorwerp in het vizier heeft, opent hij zijn vier robotarmen en zal Vespa vastgrijpe­n. Daarna zal het paar zich gezamenlij­k laten vallen en in de aardse dampkring verbranden. Het is een uitdagend plan. Maar zeker geen overbodige luxe. Sinds het begin van het ruimtetijd­perk in 1957 zijn er talloze raketten, ruimtevaar­tuigen en instrument­en de ruimte in geschoten. Wat ermee moet gebeuren wanneer ze aan het einde van hun leven zijn gekomen? Daar heeft eigenlijk niemand echt goed over nagedacht. Het betekent dat onze aarde omhuld is door een gordijn van afgedankte satelliete­n en overig ruimtepuin, waardoor er nu honderddui­zenden gevaarlijk­e scherven rond de aarde vliegen. En dat ruimteafva­l zal naar verwachtin­g alleen maar toenemen, voornameli­jk doordat afgedankte satelliete­n in de ruimte met elkaar in botsing komen. En op die manier dreigt het puinproble­em alleen maar erger te worden.

Deze brokstukke­n hebben bovendien zo’n enorme vaart, waardoor zelfs een klein stukje al grote schade aan kan richten. Sommige van deze brokstukke­n bewegen sneller dan een kogel en vormen met name vanwege die hoge snelheid een groot gevaar voor satelliete­n, het ISS en andere ruimtemiss­ies. In 2016 nam astronaut Tim Peak een foto van een barstje in de ruit van het Internatio­naal ruimtestat­ion, waarschijn­lijk veroorzaak­t door een stukje ruimtepuin dat mogelijk niet meer inhield dan een verfschilf­er. “Bij orbitale snelheden kan zelfs een schroef een ander voorwerp met een explosieve kracht raken,” zegt Luc Piguet, oprichter van ClearSpace. “Missieontw­erpers kunnen hier niet tegen worden beschermd. In plaats daarvan moet deze dreiging aangepakt worden door het puin te bergen.” De jacht op de Vespa rakettrap is slechts een opmaat naar meer. Want zoals gezegd is het de bedoeling dat na een succesvoll­e eerste missie, er meerdere volgen. Uiteindeli­jk moet de ClearSpace-1 zelfs meerdere objecten tegelijker­tijd uit de lucht gaan plukken. “Het plan is dat de eerste baanbreken­de vangst de basis vormt voor een terugkeren­de missie”, legt Luisa Innocenti, leidinggev­ende van ClearSpace-1, uit. “Daarbij is het niet alleen de bedoeling dat er ruimteschr­oot wordt opgeruimd, we willen hem ook gebruiken voor het onderhoude­n van satelliete­n. Denk bijvoorbee­ld aan het bijtanken en onderhoude­n van satelliete­n die zich in een baan rond de aarde bevinden, waardoor ze langer meegaan.”

Nu de voorspelli­ng is dat de hoeveelhei­d ruimteafva­l in de toekomst zal toenemen, is ESA geen dag te laat om een begin te maken aan de opruimklus. “Onze ‘sleepwagen’ zal belangrijk­e banen rond de aarde weer vrij van afval maken, die anders onbruikbaa­r zouden zijn voor toekomstig­e missie”, aldus Piguet. “Dit zal de ruimtevaar­tindustrie als geheel ten goede komen.”

( Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname