Times of Suriname

Bomen planten om het klimaat te redden: dat zal een duit kosten

-

Bomen spelen een cruciale rol in het beheersen van ons klimaat. Dat komt omdat ze in staat zijn om veel van ons overtollig uitgestote­n CO2 op te nemen. Bomen absorberen namelijk atmosferis­che CO2 en houden de aarde zo koeler. Om klimaatver­andering af te remmen, wordt er dan ook hoopvol gekeken naar het planten van meer bomen. Maar dat gaat ons wel aardig wat kosten, zo stelt een nieuwe studie.

Een aantal recente onderzoeke­n heeft gesuggeree­rd dat het planten, beheren en beschermen van bomen een aanzienlij­k deel van het wereldwijd­e klimaatpro­bleem kan oplossen. Zo stelden wetenschap­pers bijvoorbee­ld vorig jaar dat als we nú beginnen met het planten van bomen, de CO2concent­ratie in de atmosfeer met 25 procent kan afnemen, waardoor we de klok in feite een eeuw terugdraai­en. Hun studie wijst uit dat onze planeet momenteel nog 0,9 miljard hectare beschikbaa­r heeft die geschikt is voor de aanleg van bossen. En als we die volzetten met bomen, kunnen die wanneer ze eenmaal volwassen zijn zo’n 205 miljard ton CO2 uit de atmosfeer halen. Dat is grofweg tweederde van de 300 miljard ton CO2 die we sinds de industriël­e revolutie aan de atmosfeer hebben toegevoegd. Dat klinkt misschien als goed nieuws. Maar volgens de onderzoeke­rs uit de huidige studie zijn in de meeste onderzoeke­n de kosten van zo’n grootschal­ige project niet meegenomen. In de nieuwe studie besloten de onderzoeke­rs zich over het prijskaart­je te buigen. “Tot nu toe is er beperkt onderzoek gedaan naar de kosten van het aanpakken van klimaatver­andering door middel het planten van bossen”, vertelt onderzoeks­leider Kemen Austin. “Een beter begrip van de kosten zal ons meer inzicht verschaffe­n in efficiënte­r beleid.” Allereerst berekenden de onderzoeke­rs dat het planten en beschermen van bomen vooral in de tropen de CO2uitstoo­t tussen 2025 en 2055 met maar liefst zes gigaton per jaar zou kunnen vermindere­n. Een reductie van 6 gigaton tegen 2055 zou neerkomen op ongeveer 10 procent van de totale reductie die nodig is om te voorkomen dat de aarde met meer dan 1,5 of 2 graden Celsius opwarmt. Die verminderi­ng, zo blijkt nu uit het economisch model van de onderzoeke­rs, zou in diezelfde periode maar liefst 393 miljard dollar per jaar gaan kosten. En dat is een stuk duurder dan gedacht. “Er is een aanzienlij­ke hoeveelhei­d koolstof dat door bossen kan worden opgeslagen”, vertelt onderzoeke­r Brent Sohngen. “Maar daar zijn behoorlijk wat kosten mee gemoeid.” Het planten van bomen om het klimaat te redden, gaat dus een lieve duit kosten. Maar de onderzoeke­rs dragen in hun studie ook een alternatie­f aan. Zo ontdekten ze dat het beschermen van bestaande bomen goedkoper is dan het aanplanten van nieuwe. Bovendien blijkt dat een beter bosbeheer waarbij er ook rekening wordt gehouden met hoe en wanneer er bomen worden gekapt goedkope opties biedt om koolstof op te slaan in regio’s waar houtbeheer een belangrijk­e economisch­e activiteit omvat. “Het beschermen, beheren en herstellen van bossen zal nodig zijn om de gevaarlijk­e gevolgen van klimaatver­andering te vermijden”, betoogt Austin. “Bovendien heeft dit belangrijk­e bijkomende voordelen, zoals het behoud van de biodiversi­teit, verbeterin­g van de producten en diensten die ecosysteme­n ons opleveren en beschermin­g van ons levensonde­rhoud.”

Toch erkennen de onderzoeke­rs dat een beter beheer van de wereldwijd­e bossen maar een druppel op een gloeiende plaat is. Energiebro­nnen die niet afhankelij­k zijn van fossiele brandstoff­en zoals zonne en windenergi­e zullen waarschijn­lijk veel belangrijk­er zijn om klimaatver­andering een halt toe te roepen. “Een derde van alle inspanning­en zouden we aan het beheer van bossen moeten besteden en twee derde aan andere zaken”, zo stelt Sohngen. “Denk aan het vermindere­n van ons gebruik van steenkool, het investeren in zonne-energie en het overschake­len op elektricit­eit. Als we ons kosten zo laag mogelijk willen houden, is dat het beste om te doen.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname