Times of Suriname

De aarde heeft net de warmste november ooit achter de rug

-

Dat heeft de Copernicus dienst voor klimaatver­andering (C3S) vandaag bekend gemaakt. De dienst baseert zich op miljarden metingen van satelliete­n, schepen, vliegtuige­n en weerstatio­ns. Een analyse van die enorme hoeveelhei­d data schetst een duidelijk beeld: de opwarming van de aarde zet ook tijdens deze pandemie door.

De laatste novemberma­and zet een duidelijk record neer. De novemberte­mperatuur lag meer dan 0,1 graad Celsius boven de vorige warmste novemberma­anden ooit gemeten (te weten: in 2016 en 2019). Bovendien lagen de temperatur­en in november 2020 bijna 0,8 graden Celsius hoger dan gemiddeld in de periode tussen 1981 en 2010 het geval was. De genoemde temperatur­en zijn wereldwijd­e gemiddelde­n. Zoomen we in, dan zien we dat er natuurlijk regionale verschille­n zijn en niet elke regio (in dezelfde mate) met hoge temperatur­en te maken kreeg. Zo lagen de temperatur­en in Centraal-Azië en WestAntarc­tica afgelopen maand lager dan normaal. Maar in Noord-Europa, Siberië en de Noordelijk­e IJszee stegen de temperatur­en juist weer flink boven het gemiddelde uit. En ook in delen van de VS, ZuidAmerik­a, zuidelijk Afrika, het grootste deel van Australië, oostelijk Antarctica en het

Tibetaanse plateau was het warmer dan men gemiddeld in november gewend is. In Europa was het ook vrij warm; de recente novemberma­and gaat de boeken in als de op één na warmste novemberma­and ooit gemeten. Alleen de november van 2015 was (0,2 graden Celsius) warmer.

Met de warme novemberma­and sluit Europa bovendien de warmste herfst ooit gemeten af. In september, oktober en november lagen de temperatur­en gemiddeld maar liefst 0,4 graden Celsius hoger dan in 2016: het jaar dat tot voor kort de warmste herfst ooit gemeten, kende. Bovendien lagen de temperatur­en afgelopen herfst 1,9 graden Celsius hoger dan gemiddeld in dezelfde periode tussen 1981 en 2010 het geval was.

En zoals het er nu naar uitziet, zal Europa over een maandje ook kunnen concludere­n dat het zojuist het warmste jaar ooit gemeten achter de rug heeft. Tussen januari en november lagen de temperatur­en al 0,5 graden Celsius boven die van 2019, het jaar dat nu te boek staat als het warmste jaar ooit gemeten. Met nog één maand te gaan, lijkt 2020 het record van 2019 te gaan verbreken.

Vorige week liet de World Meteorolog­ical Organizati­on al weten te verwachten dat 2020 ook voor de aarde als geheel de boeken in zal gaan als één van de warmste jaren ooit gemeten. De Copernicus dienst voor klimaatver­andering sluit zich daarbij aan. In afwachting van de cijfers van december kan de dienst concludere­n dat het jaar 2020 het jaar 2016 dat nu te boek staat als het warmste kalenderja­ar ooit op de hielen zit. De warme novemberma­and heeft het gat tussen de twee jaren behoorlijk gedicht. Of 2020 het jaar 2016 ook daadwerkel­ijk van de troon gaat stoten, is nog even afwachten. Omdat de verschille­n zo klein zijn, kan een kleine dip in de decemberte­mperatuur al genoeg zijn om ervoor te zorgen dat het jaar 2016 de recordhoud­er blijft. Wat wel duidelijk is, is dat het jaar 2020 naadloos past in de trend die we de afgelopen decennia steeds duidelijke­r ontwaren, zo stelt Carlo Buontempo, directeur van C3S. “Deze gegevens liggen in lijn met de trend van opwarming van de aarde op de lange termijn. Alle beleidsmak­ers die het beperken van klimaatris­ico’s als een prioriteit beschouwen, moeten deze bevindinge­n als een enorm serieuze waarschuwi­ng zien en zich meer dan ooit inspannen om te voldoen aan het klimaatakk­oord van Parijs uit 2015.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname