Times of Suriname

Dankzij gaia weten we nu heel nauwkeurig waar 2 miljard sterren zich in onze melkweg ophouden

-

Ruimtetele­scoop Gaia speurt al zeven jaar de hemel af, in een poging de positie, afstand en bewegingen van sterren vast te leggen. En dat gaat de telescoop goed af. Want ondertusse­n heeft de telescoop de precieze positie, beweging, helderheid en kleur van meer dan twee miljard sterren ontrafeld!

Eind 2013 werd ESA’s Gaia-satelliet gelanceerd en had een duidelijk doel voor ogen: de positie, afstand en bewegingen van miljarden sterren vastleggen, met een betere nauwkeurig­heid dan ooit tevoren. De ruimtetele­scoop opereert in een baan om het zogenoemde tweede Lagrangepu­nt, op een slordige 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Op dit tweede Lagrangepu­nt zijn de zwaartekra­chten tussen de aarde en de zon in evenwicht, waardoor de telescoop in een stabiele positie blijft en op lange termijn vrijwel onbelemmer­d zicht heeft op de nachtelijk­e hemel. Zoals gezegd zijn de metingen heel nauwkeurig; Gaia is zo gevoelig dat de telescoop zelfs de groei van een mensenhaar op de maan zou kunnen meten! Ondertusse­n heeft Giaia al heel wat sterren geobservee­rd. In 2016 kwamen onderzoeke­rs met de eerste dataset op de proppen. Deze bevatte de afstanden en bewegingen van twee miljoen sterren. In 2018 volgde de tweede dataset, waarin de 3D-posities, 2D-bewegingen, de helderheid en kleur van meer dan 1,3 miljard sterren werd onthuld. En nu presentere­n de onderzoeke­rs de nieuwe gegevens van Gaia. De telescoop tuurde naar 300 duizend sterren die zich binnen 326 lichtjaar afstand van de zon bevinden. En met deze nieuwe dataset erbij, weten we nu heel nauwkeurig waar bijna twee miljard sterren zich in onze Melkweg ophouden.

Je vraagt je misschien af waarom het zo belangrijk is om informatie over al deze sterren te verzamelen. “Deze gegevens vormen de ruggengraa­t van de astrofysic­a”, vertelt onderzoeke­r Floor van Leeuwen. “Hierdoor kunnen we onze sterrenomg­eving forensisch analyseren en cruciale vragen over de oorsprong en toekomst van onze Melkweg beantwoord­en.” Het betekent dat astronomen een enorme sprong voorwaarts maken en een steeds beter idee krijgen van hoe ons zonnestels­el ooit het levenslich­t zag. Tegelijker­tijd gebruiken onderzoeke­rs de gegevens om te voorspelle­n hoe de sterachter­grond in de komende 1,6 miljoen jaar zal veranderen.

Maar dat is niet het enige. De nieuwe hemelkaart bevestigt namelijk ook dat het zonnestels­el steeds sneller rond de Melkweg beweegt. Het betreft echter maar een kleine versnellin­g, eentje die men wel had verwacht van een systeem in een cirkelvorm­ige baan. In de loop van een jaar versnelt de zon naar het centrum van de Melkweg met 7 mm per seconde. Dat is echt heel weinig, zeker als je je bedenkt dat de zon met zo’n 230 kilometer per seconde rond het centrum van de Melkweg draait. Voor je beeldvormi­ng, dat is 10 keer sneller dan de aarde rond de zon draait.

Gaia zal tot ten minste 2022 doorgaan met het verzamelen van gegevens. Dan zullen onderzoeke­rs bepalen of de missie nog verlengd gaat worden tot 2025. En we mogen nog heel wat van de ruimtetele­scoop verwachten. Want hoe langer Gaia naar de nachtelijk­e hemel tuurt, hoe nauwkeurig­er de verzamelde data wordt. De reeds verzamelde data vormt dus nog lang niet de eindversie. Gaia gaat dus vrolijk verder: de komende jaren zullen er nog herhaaldel­ijk nieuwe updates gepresente­erd worden, waardoor we een steeds beter beeld krijgen van onze Melkweg. En uiteindeli­jk zullen we over een hele nauwgezett­e catalogus van de sterren in onze Melkweg gaan beschikken die naar verwachtin­g tot talloze nieuwe ontdekking­en zal leiden. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname