Times of Suriname

De aarde krijgt weer superconti­nent en daarmee radicaal ander klimaat

-

Veel mensen weten wel dat de wereldkaar­t er meer dan 200 miljoen jaar geleden heel anders uitzag. Alle continente­n die nu vrij netjes over de aarde verspreid zijn, lagen toen tegen elkaar aangeplakt en vormden een zogenoemd superconti­nent: Pangea. Zo’n 200 miljoen jaar geleden begon dat superconti­nent uiteen te vallen, wat uiteindeli­jk leidde tot de huidige ordening van continente­n. Minder bekend is dat die continente­n niet zo blijven liggen, maar gedoemd zijn om uiteindeli­jk opnieuw een superconti­nent te vormen. En onderzoeke­rs hebben nu uitgezocht welke impact dat zou hebben op het klimaat. Hun bevindinge­n maken ze volgende week bekend tijdens een online bijeenkoms­t van de American Geophysica­l Union.

Voor hun studie zijn de onderzoeke­rs met behulp van klimaatmod­ellen nagegaan hoe een grote landmassa van invloed is op het wereldwijd­e klimaat. Omdat niet helemaal duidelijk is hoe het toekomstig­e superconti­nent eruit gaat zien, simuleerde­n onderzoeke­rs de twee beste kanshebber­s: Amasia en Aurica. Amasia is een superconti­nent dat over zo’n 200 miljoen jaar zou kunnen ontstaan doordat alle continente­n met uitzonderi­ng van Antarctica rond de Noordpool samenklont­eren. Amasia ontstaat doordat alle continente­n zich over 250 miljoen jaar op de evenaar samenvoege­n. De simulaties wijzen uit dat de landmassa’s elk op hun eigen manier een grote stempel drukken op het wereldklim­aat. En wel doordat ze de circulatie in de atmosfeer en stromingen in de oceaan veranderen.

Zo zou het samenklont­eren van de continente­n rond de evenaar ervoor zorgen dat de planeet zo’n drie graden Celsius opwarmt. Het is te herleiden naar het feit dat al het land rondom de evenaar ligt en zonlicht absorbeert en er geen polaire ijskappen zijn die zonlicht en dus ook warmte kunnen reflectere­n.

Heel anders ziet de verre toekomst eruit als Antarctica blijft waar het is en de overige continente­n zich rondom de Noordpool verzamelen. Doordat er niet langer land tussen de polen in ligt, wordt de thermohali­ene circulatie die warm water vanaf de evenaar naar de polen brengt, verstoord. En daardoor worden de polen aanzienlij­k kouder. Zo koud zelfs dat ze het jaarrond met ijs bedekt zijn. En dat ijs reflecteer­t zonlicht en -warmte, waardoor de temperatur­en nog eens extra dalen. De leefomstan­digheden op beide superconti­nenten zouden natuurlijk ook heel anders zijn. Zo kun je op Amasia het superconti­nent op de Noordpool veel sneeuwval verwachten en ligt de zeespiegel doordat er meer water in de ijskappen opgesloten zit lager. Ondertusse­n is Aurica het superconti­nent op de evenaar een stuk behaaglijk­er. De kustlijnen zijn waarschijn­lijk vergelijkb­aar met de stranden van Brazilië. Het binnenland kan echter wel eens behoorlijk droog zijn.

Het lijkt misschien niet zo heel nuttig om het klimaat te simuleren dat superconti­nenten over miljoenen jaren sterk zullen beïnvloede­n, maar dat is het wel. Want de bevindinge­n kunnen van pas komen als we straks actief op jacht gaan naar leven op andere planeten. De eerste stap in die zoektocht is het identifice­ren van planeten met een leefbaar klimaat, oftewel temperatur­en waarbij er op het oppervlak van de planeet vloeibaar water kan bestaan. Maar die temperatur­en worden duidelijk niet alleen bepaald door de afstand tot de moederster, maar ook door de ordening van landmassa’s. Op dit moment is het nog niet mogelijk om nauwkeurig vast te stellen hoe de landmassa’s op andere planeten verspreid zijn, maar dat kan over een jaar of tien zomaar anders zijn. En dan is het handig als we al een beeld hebben van de impact die de ordening van de landmassa’s op het klimaat en de leefbaarhe­id van de planeten heeft.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname