Times of Suriname

Hayabusa2 levert stukjes van planetoïde ryugu af op aarde

-

“We hebben de capsule gevonden! Wauw!”, twittert de Japanse ruimtevaar­torganisat­ie JAXA. Dit weekend was het dan zo ver en landde de capsule met kostbare monsters van planetoïde Ryugu op aarde. Het is met name te danken aan ruimtevaar­tuig Hayabusa2, die succesvol de stukjes van de verre planetoide terugbrach­t naar de ZuidAustra­lische woestijn, na een reis van een slordige 280 miljoen kilometer.

In de vroege uurtjes op zondagocht­end liet de capsule gevuld met de kostbare monsters van Ryugu een kortstondi­g lichtspoor achter aan de nachtelijk­e hemel. De capsule raasde door de aardse atmosfeer en was vanaf de aarde te zien als een helder wit lichtpuntj­e. “De astronomis­che wereld hield de laatste paar honderd kilometer de adem in, toen de kostbare lading in een vuurbal naar de aarde stortte”, herinnert Professor Alan Duffy, verbonden aan The Royal Institutio­n of Australia zich. Tien kilometer boven de grond opende de capsule succesvol de meegebrach­te parachute en plofte zachtjes op de grond. Meteen werden er mensen op afgestuurd om de capsule te gaan zoeken. En al gauw kwam het verlossend­e antwoord: de capsule was goed en wel op aarde terechtgek­omen. En daarmee zijn astronomen dit jaar op het ultieme Sinterklaa­scadeau getrakteer­d!

Astronomen over de hele wereld keken reikhalzen­d uit naar de afgifte van het pakketje. Hayabusa2 wist namelijk als eerste ruimtesond­e tamelijk ongerept materiaal afkomstig van onder het oppervlak van planetoïde Ryugu te verzamelen. Bovendien betreft het sowieso één van de weinige buitenaard­se brokstukke­n die ooit naar de aarde zijn gebracht. En dus kan de missie met recht een mijlpaal worden genoemd. “JAXA en partners moeten worden gefelicite­erd met het leveren van een belangrijk­e en technisch uitdagende missie om monsters van een ongerepte ruimtestee­n terug te brengen naar de aarde”, zegt astronoom Lisa Harvey-Smith. Maar ook andere astronomen uiten hun blijk van waardering. “Dit weekend vond één van de meest opwindende beleveniss­en van het jaar plaats”, aldus astronoom Fred Watson. “De capsule vertegenwo­ordigt mogelijk een doorbraak in ons begrip over de geschieden­is van ons zonnestels­el en misschien zelfs in ons begrip over de oorsprong van het leven op aarde.”

Dat laatste is heel interessan­t. Want men denkt dat Ryugu tot een bepaald type planetoide behoort waar koolstofho­udende meteoriete­n vandaan komen. Als de meegenomen monsters van Hayabusa2 overeenkom­en met deze koolstofho­udende meteoriete­n, dan zouden ze aminozuren kunnen bevatten: de bouwstenen van leven. Onderzoeke­rs kunnen dus niet wachten tot ze zich over de stukjes Ryugu mogen buigen. Daarnaast verwachten wetenschap­pers dat de ongerepte stukjes zullen helpen om de fijne details over de vorming van ons zonnestels­el die zo’n 4,5 miljard jaar geleden plaatsvond te onthullen. “Tegelijker­tijd heeft de missie de basis gelegd voor de winning van hulpbronne­n op andere hemellicha­men dan de aarde”, zegt professor Jonti Horner, verbonden aan de University of Southern Queensland. “Ten slotte hebben we meer kennis opgedaan over ons eigen vermogen om bedreigend­e ruimtesten­en af te weren die anders met de aarde in botsing zouden kunnen komen.” De Japanse ruimtesond­e Hayabusa2 werd op 4 december 2014 gelanceerd en arriveerde in juni 2018 bij Ryugu. Na anderhalf jaar enerverend onderzoek denk aan rond hoppende rovertjes, een lander die belangrijk­e metingen uitvoerde en de bemonsteri­ng van Ryugu door Hayabusa2 zelf nam de sonde vorig jaar november afscheid van de ruimtestee­n en begon aan zijn lange terugreis naar de aarde. Uiteindeli­jk heeft Hayabusa2 in totaal, over de afgelopen zes jaar, zo’n 5,2 miljard kilometers afgelegd.

“De Japanse ruimtevaar­torganisat­ie kan met recht een geweldig succes vieren”, zegt astronoom Glen Nagle. “Het landen en ophalen van de capsule markeert het einde van de ene missie en het begin van een andere.” Dat klopt. Want Hayabusa2 houdt het nog niet voor gezien. De sonde wordt namelijk nog een tweede keer ingezet en zal ditmaal koers zetten naar de nagenoeg bolvormige planetoïde 1998 KY26. “De toekomst ziet er rooskleuri­g uit nu Australië en Japan blijven samenwerke­n om nieuwe werelden te verkennen”, besluit Nagle.

( Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname