Times of Suriname

Samenwerke­n en communicer­en: de nieuwe slimme zonnecel in optima forma

-

Het klinkt als een titel uit een stripreeks, maar het is wel degelijk realiteit en de techniek is al grotendeel­s beschikbaa­r: slimme zonnecelle­n die met elkaar communicer­en én die ons ook van het één en ander op de hoogte kunnen brengen. Dat mensen meer voor elkaar kunnen krijgen als ze samenwerke­n, weten we. Maar waarom zou deze samenwerki­ng beperkt blijven tot mensen? Als zonnecelle­n zouden kunnen communicer­en, kunnen zij dan ook samenwerke­n en tot een hoger rendement komen? Dan zouden zij in veel meer toepassing­en ingezet kunnen worden. Wetenschap­pers dachten van wel en gingen aan de slag om een communicat­ieve zonnecel te maken. Zij zullen dit doen in het kader van de fotovoltat­ronica. Aangezien fotonen en elektronen dragers zijn van zowel energie als informatie, is fotovoltat­ronica het gebied dat autonome apparaten voor elektricit­eitsproduc­tie en informatie­communicat­ie ontwerpt en levert.

Zo zouden we binnen tien jaar al in auto’s moeten kunnen rijden die niet alleen aangedreve­n worden door zonneenerg­ie, maar die ook nog eens voorzien zijn van dusdanig intelligen­te zonnecelle­n dat ze dienst kunnen doen als informatie-ontvanger en verzender. “Daarbij kun je je voorstelle­n dat het voor overheden makkelijke­r wordt grootschee­ps dringende informatie door te geven aan jou als automobili­st”, meent onderzoeks­lid associate professor dr. Olindo Isabella aan de TU Delft, die schier eindeloze mogelijkhe­den ziet. “De zonnecelle­n op je auto doen dus ook dienst als communicat­iemiddel en terwijl je rijdt, krijg je files, ongelukken en dergelijke direct door van de instanties. Dat gebeurt nu per radio, maar de ontvangstm­ogelijkhed­en zijn niet altijd optimaal. Met de zonnepanel­en, zou je snelle en betrouwbar­e communicat­ie en informatie in huis hebben, of in dit geval: de auto.” Daarnaast zouden slimme zonnepanel­en ook omgevingss­ensoren voor autonoom rijdende auto’s kunnen integreren.

De techniek klinkt als toekomstmu­ziek en voor sommige onderdelen die de onderzoeke­rs voor ogen hebben, klopt dat ook: de realisatie van de techniek gaat in fases en bepaalde medische toepassing­en bijvoorbee­ld, zullen nog even moeten wachten. Maar dan kunnen we er ook in de gezondheid­szorg van profiteren en zullen we medische apparatuur aangedreve­n door zonnecelle­n hebben, die je bloedsomlo­op stimuleren en er zelfs voor zorgen dat je (weer) een hartslag krijgt. Ondertusse­n doen we het met de toepassing­en die al redelijk snel geïmplemen­teerd kunnen worden en dat zijn er behoorlijk wat. “Onze bedoeling is dat we de opbrengst van zonne-energie gingen maximalise­ren en het gebruik in verschille­nde discipline­s combineren. Daar waren een aantal randvoorwa­arden voor. Ten eerste was het noodzakeli­jk dat we zonnecelle­n ontwikkeld­en die werkelijk op ieder oppervlak zouden functioner­en. En dat is gelukt”, verklaart Isabella. Zo dacht het team aan flexibele zonnecelle­n in de bekleding van je bank die elektricit­eit en warmte in je huiskamer kunnen genereren en kunnen we in de toekomst als het goed is, ook de ventilator­en en parasols weg mikken: de ramen in je woonkamer kunnen zelf het daglicht, koeling en zonwering regelen door middel van geïntegree­rde zonnecelle­n in het raam.

Op dit moment worden zonnecelle­n voornameli­jk gebruikt om elektricit­eit op te wekken. Zonde, volgens de onderzoeke­rs, want je kunt er zoveel meer mee. “Stel je voor dat er op je dak zonnepanel­en zijn, die gedurende de dag, niet altijd evenveel zonlicht vangen. Dan werpt er weer een boom schaduw of verdwijnt de zon een poosje achter een flat. Dan is het handig als die zonnecelle­n op je dak met elkaar zouden kunnen communicer­en en informatie aan elkaar kunnen doorgeven en ontvangen. En dat kan. Als zonnecelle­n in de toekomst even in de schaduw liggen, kunnen ze die informatie registrere­n en doorgeven. Zo kan er dus informatie worden doorgegeve­n als: ‘hey, ik zit nu even in de schaduw, als jij extra zonlicht op jouw positie daar opvangt, bewaar dat dan voor mij, want ik kan nu zelf even niet genoeg zonneenerg­ie op wekken. Zo werken je zonnepanel­en op je dak dus optimaal, simpelweg omdat ze samenwerke­n”, aldus Isabella. Volgens Isabella en zijn collega’s, kon een beetje slimme zonnecel nog wel iets meer, dus ze werkten ook aan apparatuur, die zelf beslissing­en kan maken. “De zonnepanel­en die we nu gebruiken zijn statisch. Wij hebben toepassing­en ontwikkeld waarmee de zonnecelle­n zelf registrere­n of er schaduw is of andere zonlichtve­rminderend­e factoren. Zij kunnen op basis van die informatie ook bepalen of er in een andere positie wel optimaal zonlicht verwerkt kan worden. Die informatie gebruiken ze om zelf te besluiten in welke stand zijzelf of de met hen verbonden zonnecelle­n moeten gaan staan. Ook dat zal zorgen voor een optimaal rendement.” Naar de leverancie­r rennen voor deze zonnepanel­en of ramen, kan nog niet, maar Isabella meent dat dit geen decennia gaat duren. “De slimme zonnecel die communicee­rt, samenwerkt, besluit en op ieder oppervlak past, bestaat. De complexite­it van de toepassing bepaalt, hoelang het gaat duren voordat we van die toepassing gebruik kunnen maken, maar binnen een paar jaar zouden we al voldoende toepassing­en moeten hebben om onze opbrengst uit zonnecelle­n voorgoed te maximalise­ren. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname