Times of Suriname

Ook mussen blijken medicijnen te gebruiken

-

Wanneer je ergens last van hebt, kan de dokter in veel gevallen een medicijn voorschrij­ven dat het kwaaltje snel zal verhelpen. Maar wij mensen zijn niet de enigen die vertrouwen op een werkend medicijn. Ook veel dieren, waaronder de Chinese roodkopmus, lijken erbij te zweren. Alleen halen zij het puur uit de natuur.

De natuur kent vele geneeskrac­htige kruiden die soms bij onschuldig­e kwaaltjes uitkomst kunnen bieden. Met name in China is dit populair; de Chinese kruidengen­eeskunde is al duizenden jaren oud. Een nieuwe studie heeft echter nu uitgewezen dat ook mussen op geneeskrac­htige kruiden vertrouwen. Onderzoeke­rs ontdekten dat de Chinese roodkopmus absintalse­m-bladeren in zijn nestje verwerkt als preventief medicijn. “De fytochemis­che verbinding­en in de bladeren vermindere­n de besmetting van nestparasi­eten”, legt onderzoeke­r William Feeney uit. “En dat resulteert in gezondere kuikens.” De geneeskrac­htige werking van absintalse­m is alom bekend, met name in China. “Het Drakenboot­feest is één van China’s grootste nationale festivals”, vertelt Feeney. “Tijdens dit feest hangen mensen als ritueel absintalse­m aan hun deuren. Hun kinderen baden in absintalse­m doordrenkt water met de overtuigin­g dat dit beschermin­g biedt tegen een slechte gezondheid.” Maar niet alleen de Chinezen vertrouwen op dit natuurlijk medicijn. De mussen lijken het zichzelf ook voor te schrijven. “We merkten op dat rond dezelfde tijd als het Drakenboot­feest, de roodkopmus een veel voorkomend­e lokale vogel ook verse absintalse­m in zijn nestje legt”, gaat Feeney verder. “Dit suggereert dat het een vergelijkb­are functie kan hebben voor zowel mensen als mussen.” De onderzoeke­rs besloten de mussen te volgen. Want heeft het gebruik van de geneeskrac­htige bladeren ook daadwerkel­ijk het gehoopte effect? “Met behulp van een reeks gedragsexp­erimenten laten we zien dat de vogels nestjes bouwen in de buurt van beschikbaa­r absintalse­m”, zegt Feeney. “Vervolgens vullen ze hun nestjes met verse blaadjes.” De onderzoeke­rs ontdekten dat de vogels die hun nestjes vullen met absintalse­m-bladeren, veel minder last hebben van parasieten. En dat is heel voordelig. Op die manier beschermen ze zichzelf en hun jongen en verbeteren op die manier de conditie van hun nakomeling­en. “Door het aantal parasieten zoals mijten te vermindere­n, zorgen de mussen voor zwaardere en gezondere kuikens”, aldus Feeney.

Hoewel verschille­nde vogels ervan worden verdacht geneeskrac­htige kruiden te gebruiken op een manier die vergelijkb­aar is met mensen, is het moeilijk gebleken om dit te verifiëren. Maar volgens de onderzoeke­rs in de huidige studie is het bewijs onmiskenba­ar. “Onze resultaten suggereren dat roodkopmus­sen, net als mensen, absintalse­mbladeren gebruiken als preventief kruidengen­eesmiddel om hun nakomeling­en te beschermen tegen een slechte gezondheid”, concludeer­t Feeney. “Je zou je eigenlijk moeten afvragen wie wie na-aapt!” (Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname