Times of Suriname

Winbaarhei­d olievondst Block 52 moet nog bewezen worden

-

PARAMARIBO - De oliemaatsc­happijen Petronas en Exxonmobil zijn op olie gestuit voor de kust van Suriname in Block 52. Dit concessieg­ebied ligt precies achter Block 58 waar Apache en Total op drie commerciël­e olieputten hebben geboord. Het is nog niet duidelijk of de olieput van Block 52 over een winbare hoeveelhei­d olie beschikt.

De exploratie­put in Block 58 krijgt de naam Sloanea-1. De samenwerke­nde oliemultin­ationals verwerken nu de data om tot een redelijk goed zicht te komen over wat de omvang van de ontdekking kan zijn. Pas als het geschatte volume commerciee­l winbaar wordt geacht, zal er overgegaan worden tot een appraisal van de put. Dit kan wel een jaar in beslag nemen. De ontdekking is op een diepte van 4800 meter gedaan door de ingehuurde Maersk Developmen­t rig. Volgens technici van het boorplatfo­rm zijn de eerste indicatore­n wel hoopgevend. De geologie van de bodem heeft enorm veel overeenkom­sten met andere olierijke gebieden.

Het wachten is op de officiële vaststelli­ng van de voorraden die in de drie olieputten in Block 58 zijn ontdekt. Die moeten begin komend jaar worden vrijgegeve­n. Volgens toonaangev­ende onafhankel­ijke instituten in de wereld mag Suriname alvast rekenen op minimaal één miljard aan winbare olie. De eerste put die in ontwikkeli­ng zal worden gebracht in Maka Central-1. Er is gepland om in 2025 de lading olie uit de grond te halen, maar de regering van Suriname ziet dit graag eerder gebeuren. Als het van president Chandrikap­ersad Santokhi afhangt, zal dit al in 2023 gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname