Times of Suriname

Rutte ‘verheugd’ over klimaatakk­oord

-

BRUSSEL - Premier Mark Rutte is “verheugd” dat het de EU-leiders op hun top in Brussel is gelukt overeenste­mming te bereiken over het verder terugdring­en van de CO2-uitstoot in 2030. “Het was een lastige discussie als je kijkt naar de verschille­nde uitgangspu­nten van de lidstaten”, zei hij na een lange nacht onderhande­len. “Ik ben erg blij met het resultaat.” De EU gaat de komende tien jaar ten minste 55 procent in plaats van de eerder afgesproke­n 40 procent minder broeikasga­ssen produceren ten opzichte van 1990. Medio volgend jaar komt de Europese Commissie met voorstelle­n over hoe dat concreet moet worden ingevuld, aldus Rutte. “Dat betekent dat ook de lidstaten weer iets moeten doen.” Op de voorjaarst­op van 2021 zullen de leiders volgens de premier praten over de toekomst van de klimaatred­uctie.

Vorig jaar spraken ze al een doelstelli­ng van klimaatneu­traliteit in 2050 af. Om dat te bereiken moet er een fors tandje bij gezet worden. De internatio­nale organisati­es Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds zijn minder positief over de deal. Ze menen dat er sprake is van een rekentruc omdat het akkoord spreekt van een “netto”-verminderi­ng van CO2-uitstoot. Het gaat daardoor niet om 55 procent reductie maar circa 50,5 procent, stellen ze. Zo telt de CO2-opname van bomen mee terwijl de focus zou moeten liggen op het vermindere­n van broeikasga­ssen in vervuilend­e sectoren als energie, vervoer en bio-industrie. Bovendien is een percentage van 65 in 2030 nodig om de opwarming van de aarde in toom te houden.

Oxfam zegt dat grote, rijke vervuilers moeten worden aangepakt en dringt aan op het stoppen van fossiele brandstoff­en subsidiëre­n, het invoeren van een luchtvaart­belasting op kerosine en het verbieden van SUV’s.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Premier Mark Rutte terwijl hij in de auto stapt. (Foto: Welingelic­hte Kringen)
Premier Mark Rutte terwijl hij in de auto stapt. (Foto: Welingelic­hte Kringen)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname