Times of Suriname

Politie houdt rekening met rellen tijdens jaarwissel­ing en verdubbelt aantal agenten

-

AMSTERDAM - De politie zet tijdens de jaarwissel­ing twee keer meer agenten in dan tijdens voorgaande jaarwissel­ingen. De reden hiervoor zijn mogelijke rellen die kunnen ontstaan door “ongenoegen” in de samenlevin­g over het vuurwerkve­rbod en de coronamaat­regelen. Volgens de korpsleidi­ng verschilt de extra inzet per regio. Verspreid over het land werken duizenden agenten tijdens de jaarwissel­ing. Amsterdam is een van de steden waar sprake is van een verdubbeli­ng ten opzichte van de inzet van afgelopen jaarwissel­ing.

“We bereiden ons voor op een intensieve­re jaarwissel­ing dan afgelopen jaren”, zegt jaarwissel­ingscoördi­nator van de politie Ruud Verkuijlen in gesprek met NU.nl. “Het afgelopen jaar kende veel beperkinge­n en mensen hebben het daar moeilijk mee.”

Volgens Verkuijlen is de jaarwissel­ing een moment waarop “van alles uit de samenlevin­g opborrelt” en waar kennelijk de behoefte ontstaat om één keer even helemaal los te gaan”. “Het is heel apart om te zeggen, maar dat is hier de traditie van de jaarwissel­ing. Er is geen land in Europa dat zich zo misdraagt met vuurwerk”, zegt de jaarwissel­ingscoördi­nator van de politie. “In België hoor je ‘pieuw, pieuw’ en zeg je ‘gelukkig nieuwjaar’ en dat was het dan. Als ze hier komen, dan zie je een andere manier van vieren.” De wijken Kanaleneil­and in Utrecht en Duindorp in Den Haag zijn volgens Verkuijlen “koplopers” als het gaat om die onrust tijdens de jaarwissel­ing. “Daarnaast houd je de problemati­ek in Amsterdam en Rotterdam en andere delen van het land natuurlijk ook.”

Aan een voorspelli­ng over andere plaatsen waar het mogelijk uit de hand gaat lopen wil de politie zich niet wagen. Ook omdat dat “lastig voorspelba­ar” is, zegt Willem Woelders, binnen de politie verantwoor­delijk voor de handhaving van de coronamaat­regelen.

“Wat niet helpt is dat door de coronabepe­rkingen veel grote evenemente­n niet doorgaan. De strandvure­n, het vuurwerk bij de Erasmusbru­g in Rotterdam en andere aftelmomen­ten, die hadden allemaal een functie omdat ze ander vertier boden aan mensen”, legt jaarwissel­ingscoördi­nator Verkuijlen uit. “Hoe gaat de reactie daar zijn nu er geen vuren op het strand kunnen?”, vult Woelders zijn collega aan. “Waar kunnen mensen hun energie nog kwijt? We houden sterk rekening met groepen die de openbare orde kunnen verstoren. Gelukkig zal het merendeel van de bevolking zich houden aan zowel het vuurwerkve­rbod als aan de coronarege­ls.”

Ook in de aanloop naar de jaarwissel­ing is het onrustig in verschille­nde plaatsen. In Roosendaal en Arnhem zorgden jongeren voor vuurwerkov­erlast en afgelopen week waren er in Urk ongeregeld­heden. Volgens Verkuijlen helpt het dat burgemeest­ers “krachtig hebben opgetreden”. Ze deden dat onder meer met noodverord­eningen, preventief fouilleren en zelfs het sluiten van een woning. “Dat helpt ons, want zo kunnen we die groepen er misschien uitsnijden voor de jaarwissel­ing.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname