Times of Suriname

Hoekstra gaat nadenken over lijsttrekk­erschap CDA

-

DEN HAAG - Wopke Hoekstra gaat nadenken over het lijsttrekk­erschap als het bestuur van het CDA een beroep op hem doet. Dat zegt de minister van Financiën een dag nadat Hugo de Jonge zich heeft teruggetro­kken. Hoekstra zei het al ‘ontzettend moedig’ te vinden dat De Jonge het lijsttrekk­erschap op zich nam. “Donderdag heeft hij ook iets ontzettend dappers gedaan”, voegt de minister van Financiën daar vrijdagoch­tend aan toe over het besluit van De Jonge om zich terug te trekken. “Ontzettend stoer en dapper.”

Over of hij de handschoen wil oppakken was Hoekstra minder uitgesprok­en. “Ik ben niet aan zet, het bestuur is aan zet. Ik zal erover na moeten denken, zal het thuis moeten bespreken.”

Nu De Jonge zich terugtrekt als lijsttrekk­er van het CDA neemt de druk op Hoekstra toe om de handschoen op te pakken. Achter de schermen wordt door CDA’ers nadrukkeli­jk gekeken naar de minister van Financiën, die aanvankeli­jk al werd genoemd als de favoriet om lijsttrekk­er te worden.

Hoekstra bedankte in juni voor de eer. De populaire minister zei toen in De Telegraaf dat hij zichzelf meer als bestuurder ziet. “Ik vind dat ik uiteindeli­jk meer een bestuurder ben dan een beroepspol­iticus. Ik wil dicht bij mezelf blijven.”

Een ‘verdrietig­e, maar verstandig­e’ beslissing: zo typeert CDA-minister Ferd Grapperhau­s (Justitie) de beslissing van Hugo de Jonge om te stoppen als CDAlijsttr­ekker. De Jonge zegt weken over de beslissing na te hebben gedacht. De coronamini­ster zei gisterocht­end niet opgelucht te zijn nu hij de knoop over het CDAleiders­chap heeft doorgehakt. “Dat is niet het goede woord”, zegt De Jonge. Hij maakte donderdaga­vond bekend te stoppen als lijsttrekk­er van de partij. De combinatie met het zware ministersc­hap in de coronacris­is werd hem te veel en landsbelan­g moest dan boven het partijbela­ng gaan, was De

Jonges afweging.

Volgens Grapperhau­s, die zich voor de zomer achter De Jonge schaarde toen hij zich kandidaat stelde als CDAlijsttr­ekker, is het een ‘begrijpeli­jk’ besluit. Hij zegt de afgelopen tijd te hebben gezien ‘hoeveel tijd het kost’ voor De Jonge om de coronacris­is te bestrijden. “Dus is dit verdrietig, maar verstandig.” De Jonge zelf zegt dat hij niet over één nacht ijs is gegaan. Hij heeft er ‘echt wel weken’ over nagedacht. “Eén misschien wel langer. Maar ik denk dat ik zowel het ministersc­hap als de partij het meeste recht doe met deze beslissing.” Staatssecr­etaris Raymond Knops (Binnenland­se Zaken), campagnele­ider van het CDA noemt het een ‘treurig moment’. “Maar ik heb respect voor zijn besluit.” Ook CDAstaatss­ecretaris Mona Keijzer (Economisch­e Zaken) zegt ‘groot respect voor Hugo’ te hebben. “Ik ben onder de indruk. Het landsbelan­g gaat voor het partijbela­ng, gaat voor het eigen belang.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname