Times of Suriname

De eerste gevangene in de laatste dagen van Trump geëxecutee­rd

-

VS - De 40-jarige gevangene Brandon Bernard is gisteren in Indiana geëxecutee­rd nadat de gratieverz­oeken op het laatste moment werden afgewezen door het Amerikaans­e Hooggerech­tshof. Het is voor het eerst in meer dan een eeuw dat een federale executie wordt voltrokken in een presidenti­ële overgangsp­eriode.

Bernard werd in 1999 veroordeel­d voor betrokkenh­eid bij de moord op Todd en Stacie Bagley. Het koppel werd in Texas in zijn auto beroofd n , waarna het opgesloten werdin de koffer van het voertuig. Voordat Bernard de wagen in brand stak, schoot de 19-jarige Christophe­r Vialva het paar neer.

Advocaten van de verdedigin­g zeiden dat Todd en Stacie Bagley nog niet dood waren toen de auto in brand werd gestoken. In de getuigenve­rklaring van de overheid werd beweerd dat Stacie roet in haar luchtwegen had, wat aangaf dat ze was overleden door het inademen van enorm veel rook.

Bernards advocaat beweerde dat zijn cliënt bang was voor wat er met hem zou gebeuren als hij weigerde de bevelen van Vialva - die in september werd geëxecutee­rd- op te volgen. Hij zou er ook vanuit zijn gegaan dat het koppel al was overleden toen de wagen in lichterlaa­ie stond. De andere daders die bij de moord betrokken waren, werden niet ter dood veroordeel­d. Ze waren op het moment van de feiten jonger dan 18 jaar. Bernard, die op het moment van de feiten 18 jaar was, is de jongste gevangene die in zeventig jaar tijd werd geexecutee­rd. Hij had een dag voor de dodelijke injectie nogmaals zijn spijt betuigd aan de familie van het slachtoffe­r. “Het spijt me. Dat zijn de enige woorden die helemaal weergeven hoe ik me nu voel en hoe ik me ook die dag van de moord voelde”, zei hij volgens het persbureau Associated Press.

De executie werd meer dan twee uur uitgesteld nadat de advocaten van Bernard het Hooggerech­tshof hadden gevraagd om de executie stop te zetten. Het verzoek werd echter afgewezen. Donderdaga­vond om 21.27 uur lokale tijd werd hij dood verklaard in de gevangenis in Terre Haute in de staat Indiana. Ook actiegroep­en en familieled­en probeerden, met de steun van realityste­r Kim Kardashian, te voorkomen dat Bernard een dodelijke injectie zou krijgen.

In de afgelopen zeventien jaar was er niemand ter dood gebracht die in een federale gevangenis op death row zat. Trump gebruikt de doodstraf om in zijn laatste dagen in het Witte Huis een stempel te drukken op zijn presidents­chap. Hij trekt zich niets aan van de ongeschrev­en regel dat vertrekken­de presidente­n zich in de overgangsp­eriode terughoude­nd opstellen als het gaat om de voltrekkin­g van federale doodstraff­en.

Tot Bidens inaugurati­e op 20 januari staan nog vier executies gepland. Biden en zijn adviseurs willen zich niet uitspreken over de executies die tot vijf dagen voor zijn beëdiging gepland zijn. Wel benadrukte zijn woordvoerd­er eerder dat Biden zich tijdens zijn presidents­chap zal inzetten voor de beëindigin­g van de voltrekkin­g van doodstraff­en. Eén van de vijf gevangenen die in de komende weken zal worden geëxecutee­rd, is de 56-jarige Alfred Bourgeois, die schuldig werd bevonden aan seksueel misbruik van en moord op zijn 2-jarig dochtertje. De enige vrouw onder hen is Lisa Montgomery. Zij werd veroordeel­d voor het wurgen van een zwangere vrouw. Ze haalde de baby uit haar buik en vluchtte. Het is nog maar drie keer gebeurd dat de federale overheid een vrouw ter dood bracht en de laatste keer is 67 jaar geleden.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname