Times of Suriname

Duitse minister wil direct strenge lockdown, nog vóór Kerst

-

DUITSLAND - De Duitse minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer wil dat er direct een nieuwe lockdown komt in Duitsland vanwege het snel toenemende aantal coronabesm­ettingen. Hij vindt dat er niet gewacht moet worden tot na Kerst. Seehofer zei tegen het weekblad Der Spiegel dat een lockdown de enige manier is om het aantal besmetting­en weer omlaag te krijgen. “Als we wachten tot Kerst, hebben we nog een maand last van de hoge besmetting­saantallen.” De minister zegt dat de huidige maatregele­n niet streng genoeg zijn. “Het ligt niet aan de discipline van de Duitsers, maar aan de ontoereike­nde maatregele­n.” Zondag wordt er overlegd door de landelijke regering en de zestien deelstaten.

De burgemeest­er van Berlijn, Michael Müller, zit het overleg van de premiers voor. Hij rekent op een strenge lockdown van drie weken. Volgens Müller moet de detailhand­el voor een belangrijk deel dicht, omdat winkelende mensen een groot besmetting­sgevaar zijn. Müller wil ook dat de lockdown op 20 december al ingaat en niet pas na de kerst. De burgemeest­er spreekt over een nationale lockdown en verwacht van deelstaten met lage besmetting­scijfers dat ze ook meedoen, omdat sprake zou zijn van een nationale crisis.

In de Bondsrepub­liek bepalen de deelstaten vooral zelf hoe ze het virus bestrijden. Het leidt vaak tot onenigheid en veel verschille­nde maatregele­n. De deelstaat BadenWürtt­emberg gaat bijvoorbee­ld op eigen houtje zelf strenge beperkinge­n opleggen aan de bevolking, zoals een nachtelijk uitgaansve­rbod. Deelstaatp­remier Winfried Kretschman­n zei dat zijn staat na de Kerst tot zeker 10 januari op slot gaat. Hij kondigde ook aan met het aangrenzen­de Beieren, Hessen en RijnlandPa­lts te gaan praten over gezamenlij­ke maatregele­n, als een federale aanpak uitblijft. Saksen begint volgens Duitse media maandag al met strenge lockdowns. Daar moeten dan de scholen, de kinderdagv­erblijven en een heleboel ondernemin­gen of winkels dicht. Er zou ook een verbod komen om tussen 22.00 uur en 06.00 uur de straat op te gaan en de bestuurder­s denken nog na over een verbod verder dan 15 kilometer van huis te gaan.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Mensen in winkelstra­at Wilmersdor­fer in Berlijn. (Foto: De Telegraaf)
Mensen in winkelstra­at Wilmersdor­fer in Berlijn. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname