Times of Suriname

Time: Joe Biden en Kamala Harris zijn Persoon van het Jaar

-

VS - Het Amerikaans­e weekblad Time heeft aankomend president Joe Biden en zijn aanstaand vicepresid­ent Kamala Harris verkozen tot Persoon van het Jaar 2020. Het weekblad kiest al sinds 1927 elk jaar de persoon die dat jaar de meeste invloed heeft gehad. Tot twintig jaar geleden gebeurde dat onder de titel Man van het Jaar. “Samen boden Joe Biden en Kamala Harris zowel herstel als vernieuwin­g op één stembiljet. Amerika koos voor wat zij te bieden hadden” valt te lezen op de website van het weekblad. Hoofdredac­teur Edward Felsenthal geeft uitleg: “Om Amerika’s verhaal te veranderen, om te tonen dat de krachten van empathie groter zijn dan de razernijen van verdeeldhe­id, om een visie te delen van genezing in een treurende wereld. Om die redenen zijn Joe Biden en Kamala Harris personen van het jaar 2020 van Time.”

De komende vier jaar zullen voor hen en voor ons allemaal een enorme test worden om te zien of ze de beloofde eenheid tot stand kunnen brengen

Op 7 november bleek dat Biden en Harris de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en hadden gewonnen, na een campagne waarin ze beloofden dat ze het land weer zouden herenigen en komaf zouden maken met de chaos onder aftredend president Donald Trump. Ze beloofden ook de coronapand­emie aan te pakken, die zwaar huishoudt in het land.

“De komende vier jaar zullen voor hen en voor ons allemaal een enorme test worden om te zien of ze de beloofde eenheid tot stand kunnen brengen”, aldus hoofdredac­teur Felsenthal.

Op een shortlist die eerder donderdag was uitgelekt, stonden naast Biden aftredend president Donald Trump, de hulpverlen­ers uit de eerstelijn­szorg, expert infectiezi­ekten Anthony Fauci, alsook de beweging voor rassengeli­jkheid.

Vorig jaar won de Zweedse klimaatact­iviste Greta Thunberg. De jaren daarvoor ging een groep met de titel aan de haal. In 2018 waren dat ‘de bewakers van de waarheid’, een groep journalist­en en in 2017 de Metoobeweg­ing als ‘verbrekers van de stilte’.

(HLN)

FRANKRIJK - “Het lijkt een kwestie van tijd voor een grote ijsberg in de buurt van de Zuidpool een eiland ramt. Dat kan leiden tot een natuurramp, zoals pinguïns en zeehonden die daar leven”, waarschuwt de Europese ruimtevaar­torganisat­ie ESA.

“Waarschijn­lijk loopt de massa ijs nog deze maand aan de grond bij het eiland ZuidGeorgi­a”, zegt ESA, dat de schots in de gaten houdt met satelliete­n.

De ijsberg, die de naam A-68A heeft gekregen, is één van de grootste massa’s ijs die ooit van de Zuidpool zijn afgebroken. Hij is ongeveer even groot als de provincie Noord-Brabant en weegt vele miljoenen kilo’s. Hij brak op 12 juli 2017 af van het zogenoemde Larsen C-ijsplateau. Aanvankeli­jk bleef hij nog op zijn plek dobberen, maar begin 2019 raakte de ijsberg op drift en ging hij de open zee op. Half november was hij op 350 kilometer afstand van Zuid-Georgia. Daarna leek de ijsberg af te buigen en langs Zuid-Georgia richting de Atlantisch­e Oceaan te drijven. De ijsberg heeft sindsdien echter een nieuwe bocht gemaakt en bevindt zich nog maar op 120 kilometer van het eiland.

Zuid-Georgia ligt in het zuiden van de Atlantisch­e Oceaan, ongeveer ter hoogte van het zuidelijks­te puntje van Argentinië. Het eiland valt onder Brits gezag en is in principe onbewoond, hoewel er af en toe wetenschap­pers verblijven. Als de ijsberg aan de grond loopt in de ondiepe wateren bij ZuidGeorgi­a, zou de ijsmassa daar tien jaar lang kunnen blijven liggen, doordat hij zo groot is. Voor de vele pinguïns en zeehonden op het eiland kan dat gevaarlijk zijn. Zij kunnen dan misschien niet meer naar zee om op voedsel te jagen. Bovendien kan het leven op de zeebodem sterven als de strandende ijsmassa over de grond schraapt.

In 2004 strandde een andere grote ijsberg bij ZuidGeorgi­a. Aan de kust vonden onderzoeke­rs later veel dode pinguïnkui­kens en zeehondenp­ups.

(AD)

 ??  ?? Joe Biden en Kamala Harris op de cover van Time magazine. (Foto: France 24)
Joe Biden en Kamala Harris op de cover van Time magazine. (Foto: France 24)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname