Times of Suriname

Griezmann beëindigt samenwerki­ng met Huawei

-

VOETBAL - Antoine Griezmann zet zijn commerciël­e deal met de Chinese telefoonaa­nbieder Huawei stop. Na berichten dat de Chinese telecomgig­ant betrokken zou zijn bij het volgen en controlere­n van Oeigoeren, de islamitisc­he minderheid­sgroep die in China wordt onderdrukt, voelt Griezmann zich niet meer comfortabe­l bij de samenwerki­ng met Huawei. Eerder deze week onthulde The Washington Post dat Huawei software levert aan de Chinese autoriteit­en waarmee via een ‘Oeigoeren-alarm’ iemand uit de etnische groep op camera herkend kan worden. Daarbij zou dan een automatisc­h alarmsigna­al afgaan naar Chinese veiligheid­sdiensten. Huawei liet in een reactie weten dat er inderdaad testen zijn geweest, maar dat de technologi­e niet is ingezet voor gebruik.

Griezmann was sinds 2017 verbonden aan Huawei en speelde een prominente rol in een de advertenti­ecampagnes voor het bedrijf in Frankrijk. Hij verbreekt de samenwerki­ng nu per direct. “Naar aanleiding van de sterke vermoedens dat Huawei heeft bijgedrage­n aan de ontwikkeli­ng van een ’Oeigoer-alert’ door middel van gezichtshe­rkenningss­oftware, beëindig ik onmiddelli­jk mijn samenwerki­ng met het bedrijf”, aldus de spits van Barcelona op Instagram.

China houdt naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims uit de regio vast in gevangenen­kampen, waar zij volgens rapportage­s van de Verenigde Naties hun eigen cultuur moeten afzweren en de communisti­sche partij-ideologie moeten omarmen. Eerder kwam Mesut Özil via sociale media al meermaals op voor het overwegend islamitisc­he volk dat van oorsprong Turks is.

(VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname