Times of Suriname

Onderzoek gaande naar Infantino vanwege gebruik privéjet om Suriname te bezoeken

-

VOETBAL - Voorzitter Gianni Infantino van de Wereldvoet­balbond FIFA is weer in opspraak gekomen. Hij zou volgens een speciale aanklager in Zwitserlan­d kunnen worden vervolgd vanwege het gebruik van een privéjet op een trip naar Suriname in april 2017. “Er zijn duidelijke tekenen van strafbaar gedrag aan de kant van de FIFA-voorzitter”, liet Stefan Keller in een persverkla­ring weten.

Infantino landde in een Bombardier op Zanderij, na een dag eerder Guyana te hebben aangedaan. In de verklaring van Keller wordt echter alleen Suriname genoemd. Na een ontmoeting met de Surinaamse vicepresid­ent Adhin, opende de FIFA-president een nieuw trainingsc­entrum van de Surinaamse voetbalbon­d. Hierna vertrok hij met de bewuste privekist naar Zwitserlan­d.

In een eerste reactie toonden de FIFA en Infantino zich ‘geschokt’ door de aanklacht van Keller. “Dit is zowel kwaadaardi­g als lasterlijk. Het toont zijn extreme vooringeno­menheid. Dit grenst aan karaktermo­ord”, betoogde de FIFA, die alle nodige juridische stappen tegen Keller wil gaan ondernemen. Keller was ingehuurd door het Openbaar Ministerie in Zwitserlan­d om dubieuze ontmoeting­en tussen

Infantino en het voormalige hoofd van het federale parket, Michael Lauber, te onderzoeke­n. Lauber deed destijds een onderzoek naar de FIFA wegens corruptie. De bijeenkoms­ten tussen Infantino en Lauber werden aanvankeli­jk geheim gehouden en niet gedocument­eerd. Lauber moest daarom aftreden.

Keller zei dat hij aanklachte­n tegen Infantino had bestudeerd wegens het gebruik van de privéjet tussen Suriname en Zwitserlan­d. Hij vindt nu een strafrecht­elijk onderzoek naar onbehoorli­jke bedrijfsvo­ering door de FIFA-preses noodzakeli­jk.

’Gebrek aan geloofwaar­dig bewijs’

De ethische commissie van de FIFA startte eerder al een voorlopig onderzoek in deze kwestie, maar sloot de zaak in augustus af wegens „gebrek aan geloofwaar­dig bewijs.”

Het federale parket in Zwitserlan­d gaf na het persberich­t van Keller te kennen dat er nog geen documenten binnen zijn gekomen van de speciale aanklager. „Het federale parket voert momenteel geen strafrecht­elijke procedure tegen FIFA-president Gianni Infantino”, benadrukte een woordvoerd­er. Als Keller zijn belastende documenten heeft ingediend, worden ze onderzocht. Bij voldoende verdenking zal een procedure worden ingesteld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname