Times of Suriname

Acute middenooro­ntsteking bij kind: symptomen en diagnose

-

Kinderen tussen de nul en acht jaar oud krijgen geregeld te maken met een acute middenooro­ntsteking. Het is één van de meest voorkomend­e ziekten bij jonge kinderen. Bij sommige kinderen keert de ontsteking geregeld terug. Een acute middenooro­ntsteking bij een kind houdt in dat het middenoor plotseling geïnfectee­rd raakt. Dat zorgt voor een drukkend gevoel in het oor en veel pijn. Kinderen die ouder zijn dan vier jaar hebben minder kans op het ontwikkele­n van een middenooro­ntsteking. De infectie treedt vooral in de winter en in het voorjaar op.

Een arts kan de diagnose van een acute middenooro­ntsteking bij een kind snel stellen. Dat gebeurt door middel van een otoscopie. De dokter kijkt met een otoscoop naar binnen bij het oor. De otoscoop is een inwendig kijkinstru­ment met een vergrootgl­as. Het instrument geeft een goed beeld van de gehoorgang, het trommelvli­es en het middenoor. Een middenooro­ntsteking kenmerkt zich door een rood en opgezet trommelvli­es. De behandelin­g van een acute middenooro­ntsteking bij een kind gebeurt met pijnstille­rs. In de meeste gevallen volstaat paracetamo­l. Neem de pijnstilli­ng op gezette tijden in. Als er ook sprake is van verkoudhei­d kunnen neusdruppe­ls worden gebruikt. In de meeste gevallen gaat een acute middenooro­ntsteking vanzelf over.

Het geven van antibiotic­a is bijna nooit nodig. Wanneer de infectie wordt veroorzaak­t door een bacterie kan dit worden overwogen. Kinderen knappen sneller op als ze antibiotic­a krijgen, maar er zijn ook nadelen. De kans bestaat dat bacteriën sneller resistent worden voor antibiotic­a als dit veel wordt gebruikt.

In de Verenigde Staten waar een antibiotic­akuur in het verleden vaak werd voorgeschr­even bij een acute middenooro­ntsteking, zijn veel bacteriën die de ontsteking veroorzaak­t geworden inmiddels resistent geworden. Dat betekent dat ze niet meer werken.

Daarom wordt antibiotic­a in Nederland voornameli­jk nog voorgeschr­even bij kinderen die ernstig ziek zijn, met veel kans op complicati­es, jonger dan twee jaar met een dubbelzijd­ige oorontstek­ing en bij kinderen die na drie dagen nog steeds veel oorpijn hebben. In dat geval schrijft de arts meestal amoxicilli­ne voor.

Het is niet nodig om een loopoor bij een acute middenooro­nsteking bij een kind te behandelen. Artsen raden af om een loopoor schoon te maken met wattenstok­jes en wattenschi­jven, omdat het oorsmeer alleen maar verder de gehoorgang wordt ingewerkt. Zwemmen met een loopoor onder water is ook niet aan te raden. Douchen mag wel. Een loopoor verdwijnt meestal binnen twee weken vanzelf.

Een mogelijke complicati­e is mastoïditi­s (ontsteking van het bot achter het oor). De middenooro­ntsteking heeft zich dan uitgebreid, waardoor het bot pijnlijk wordt en de huid en rood en gezwollen. Ook doofheid kan optreden. Het kind krijgt ook koorts. Mastoïditi­s wordt bestreden met antibiotic­a en het afvoeren van vocht uit het middenoor. Hersenvlie­sontstekin­g is een zeer ernstige complicati­e van acute middenooro­ntsteking bij een kind. De hersenvlie­zen die de hersenen en het ruggenmerg bedekken raken dan ontstoken. Kinderen krijgen dan te maken met klachten als koorts, sufheid en nekkramp. Tijdige behandelin­g in het ziekenhuis is noodzakeli­jk.

(Mens en gezondheid/Foto:

Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname