Times of Suriname

Overheid zoekt gepaste oplossing voor gestrande Cubanen

-

PARAMARIBO - Voor de gestrande Cubanen in Suriname probeert de overheid een gepaste oplossing te zoeken door lokale vliegmaats­chappijen te vragen deze groep buitenland­ers naar huis te vliegen. Zowel de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij (SLM) als Fly Allways is door het Ministerie van Transport Communicat­ie en Toerisme gevraagd te helpen.

Het gaat in deze voornameli­jk om Cubanen die indertijd door Copa Airlines naar Suriname zijn gebracht. Maar na het uitbreken van de COVID19-pandemie heeft deze buitenland­se maatschapp­ij deze passagiers niet terug vervoerd.

Een vlucht van de SLM om een deel van deze gestrande Cubanen te vervoeren naar huis, liep gisteren stroef. Ruim zestig Cubanen vertoefden sinds zondagavon­d al op de Johan Adolf Pengelluch­thaven, omdat hen door een plaatselij­k reisbureau tickets waren verkocht voor de terugreis, met de SLM, die gisteren om 09.00 uur zou moeten plaatsvind­en volgens bedoeld bureau. Maar de nationale carrier had op dat moment nog geen toestemmin­g van Cuba om de vlucht uit te voeren. Door de dag is geprobeerd de vlucht alsnog om 19.00 uur het luchtruim te doen kiezen.

Directeur Amichand Jhauw van Fly Allways zegt dat TCTministe­r Albert Jubitana zijn maatschapp­ij ook heeft gevraagd om de Cubanen naar hun thuisland te vliegen. Zijn maatschapp­ij is nu bezig met het registrere­n van Cubanen die terug willen naar Cuba. Volgens Jhauw wordt zijn eerste vlucht woensdag uitgevoerd. Fly Allways benadrukt dat het gaat om mensen die met andere vliegmaats­chappijen naar Suriname zijn gebracht. “Maar omdat de TCTministe­r ons heeft gevraagd om bij te staan, zullen wij dat doen”, aldus Jhauw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname