Times of Suriname

Langere werktijden komende feestdagen

-

PARAMARIBO - In verband met de komende feestdagen mogen bepaalde bedrijven hun personeel 11 tot 13 uren per dag inzetten om arbeid te verrichten. Hiertoe heeft het Ministerie van Arbeid een Algemene Overwerkve­rgunning uitgevaard­igd die betrekking heeft op winkels, bakkerijen en een deel van de horecabedr­ijven. Zodoende kunnen deze bedrijven inspelen op de te verwachten drukte rondom de kerstdagen en de jaarwissel­ing. Het ministerie is bekend met de behoefte van bedrijven in bepaalde sectoren naar langere werktijden in deze periode van het jaar.

De Algemene Overwerkve­rgunning heeft betrekking op de periode van 16 tot en met 30 december, met uitzonderi­ng van 19, 20, 25, 26, en 27 december 2019. In deze periode is het toegestaan om het personeel van onder andere winkels, cafés, en restaurant­s maximaal 11 uren per dag arbeid te laten verrichten, terwijl de werknemers van brood- en banketbakk­erijen tot dertien uren per dag arbeid mogen verrichten. Indien de werkgever in deze periode ploegendie­nst prevaleert boven overwerk, dient hij evenwel schrifteli­jk ‘Goedkeurin­g Werktijden­regeling’ te hebben van het hoofd van de Arbeidsins­pectie. Ploegendie­nst of werken in shiftverba­nd houdt in dat de werkgever zijn werknemers in ploegen laat werken. In dat geval mag het personeel niet langer werken dan 8,5 uur per dag of 48 uren per week.

Het ministerie wenst te benadrukke­n dat de Algemene Overwerkve­rgunning geen vrijbrief is voor werkgevers om in strijd te handelen met de bepalingen die betrekking hebben op overwerkve­rgoeding. Voor overwerk dient minimaal anderhalf maal het vastgestel­de loon te worden betaald. Indien bedrijven een specifieke overwerkve­rgunning hebben voor de zon- en/ of feestdagen dienen zij hun werknemers ten minste tweemaal het vastgestel­de loon te betalen. Deze regeling geldt ook voor personen die in ploegendie­nst zijn ingerooste­rd voor de zon- en/of feestdagen. Daarboven dient de werknemer in dezelfde werkweek ook nog een andere vrije dag toegekend te krijgen. Indien het een werknemer in deze periode niet goed uitkomt om langer te werken, kan goed werkgevers­chap een uitkomst bieden. Het zou niet correct zijn om voor het belang van de werkgever het grotere belang van de werknemer te schenden door die te sommeren langer arbeid te verrichten. Het ministerie vraagt werkgevers rekening te houden met sociale verplichti­ngen van hun werknemers.

Bedrijven die opereren in sectoren die niet opgenomen zijn in de Algemene Overwerkve­rgunning dienen normaal overwerkve­rgunning aan te vragen bij de Arbeidsins­pectie als de behoefte daartoe aanwezig is. De Arbeidsins­pectie zal streng erop toezien dat werkgevers het maximale aantal werkuren niet overschrij­den. Tevens zal strenge controle worden uitgeoefen­d op de naleving van de bepalingen die betrekking hebben op overwerkve­rgoeding. Ook zal erop worden toegezien dat werknemers minimaal een halfuur schaften, telkens als ze vijf uur arbeid hebben verricht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname