Times of Suriname

“Ik ga sterven in de gevangenis”

-

PARAMARIBO - “Ik lijd eronder en ga het niet halen. Ik ga sterven in de gevangenis”, zei Xaviero J die ontkent schuldig te zijn aan de diefstal van tablets en telefoons op 28 september. Hij wilde de kerstdagen graag met zijn familie doorbrenge­n, maar blijft in voorarrest.

Volgens Xaviero J zit hij al 76 dagen onschuldig vast. Hij is een maagpatiën­t. Hij vertelde dat hij maagklacht­en heeft. Hij ging naar de Ladesmastr­aat om drugs te kopen die hij zou gebruiken tegen zijn maagklacht­en. Hij trof echter niemand aan die drugs verkocht en zat daarom op een stoep toen hij werd aangehoude­n. Volgens hem is hij niet op de camerabeel­den van de diefstal te zien. Hij zegt dat de persoon op de beelden andere kleding aan heeft dan wat hij op de bewuste dag aan had. “Ik ben zomaar aangehoude­n. Het is raar en mysterieus.” Volgens hem krijgt hij elke week bemoedigen­de brieven van zijn familie, waardoor hij zichzelf in stand kan houden. Zijn arrestatie heeft mentaal invloed op hem. “Ik ben sterk vermagerd. God ziet alles. Hij weet dat ik niet zo door het leven ga. Er wordt gewoon een schandaal naar mij toegeschop­t. Ik ben doodziek en heb niets gedaan.” De politie klapte hem naar zijn zeggen twee keer na zijn arrestatie op het politiebur­eau waarna hij gebruikmaa­kte van zijn zwijgrecht. Xaviero J zegt dat de politie al zijn kleding in het cellenhuis had genomen.

Hij werd naakt achtergela­ten in de cel. Een celgenoot gaf hem een korte broek. Volgens hem moet men erop letten wanneer agenten in dienst worden genomen. Xaviero J stelt geen prijs op rechtsbijs­tand. “God kan mijn advocaat zijn.”

Op 11 januari wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname