Times of Suriname

Projekta organiseer­de interactie­ve sessie voor bewustword­ing corruptie

-

Moet je een reisje naar de Champion’s Leaguefina­le aannemen als relatieges­chenk van een bedrijf dat meedingt naar een contract waar jij over moet beslissen? Wat doe je straks met al die enorme kerstpakke­tten die je thuis bezorgd krijgt van mensen die een vergunning hebben aangevraag­d bij jouw afdeling? En blijf je stil als je partner heeft gelogen over zijn diploma’s als jij in de selectieco­mmissie zit? Het zijn enkele van de vragen waar de deelnemers aan de corruptiea­wareness sessie van Projekta zich over bogen. De sessie werd georganise­erd in het kader van de Internatio­nale Anticorrup­tiedag op 9 december en was onderdeel van de Democratie­maand 2020.

Familie

De sessie was een combinatie van theorie, over definitie en vormen van corruptie en interactie­ve quizzen en discussies aan de hand van cases. Bij de ‘Boter op je Kop’quiz konden deelnemers nagaan in hoeverre hun eigen handelen in dagelijkse situaties neigt naar corruptie. Benoeminge­n als familielid accepteren, gunsten vragen aan familieled­en werkzaam bij dienstverl­enende overheidsi­nstanties zijn enkele cases aan de hand waarvan de deelnemers konden toetsen of hun handelen in dagelijkse situaties corruptieg­evoelig is.

Tijdens een korte presentati­e werd vervolgens stilgestaa­n bij de definitie van corruptie en diverse vormen van corruptie werden nader bekeken: van vriendjesp­olitiek en nepotisme tot fraude en omkoping. Er werd ook stilgestaa­n bij belangenve­rstrengeli­ng en bij ‘state capture’ als de centrale functies van de Staat worden ontmanteld, bijvoorbee­ld door een persoon of partij die wetgeving kan laten maken die zijn belang voorop stelt.

Corruptie is norm

De sessie werd afgesloten met een serie van ‘Corrupte Corry’s’, een serie cases bedacht door Projekta. “Elke gelijkenis met bestaande personen en gebeurteni­ssen is geheel toevallig”gaf de facilitato­r ,met een overduidel­ijke knipoog, aan. De deelnemers konden met elkaar nagaan of de handelinge­n van Corry corrupt waren of ernaar neigden, en zo ja, welke vorm van corruptie aan de orde was.

De case van de directeur van een ministerie die zijn/haar kinderen en hun vrienden, ook na werktijd door de chauffeur laat halen en die het overwerk vervolgens boekt op kosten van de Staat, is slechts één voorbeeld van een case die voor veel discussie zorgde. De discussies maakten duidelijk dat velen dagelijks geconfront­eerd raken met wat in feite corruptieh­andelingen zijn, maar dat die als norm zijn geacceptee­rd. Velen zijn dus niet in staat om corruptier­isico’s te herkennen in hun eigen omgeving of hun eigen werk en handelen.

Deelnemers hebben de sessie als eyeopener ervaren en hebben aangegeven dat soortgelij­ke sessies ook nuttig zijn voor onder anderen jongeren en overheidsf­unctionari­ssen. Projekta vertelde dat zij al sinds 2009 verschille­nde sessies organiseer­de, ook voor bijvoorbee­ld politieke partijen.

Helaas is de belangstel­ling nooit erg groot geweest niet alleen bij de politieke partijen, maar ook bij het publiek. Velen denken wellicht te weten wat corruptie is, maar uit de sessie bleek weer eens dat dit bij lange na niet het geval is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname