Times of Suriname

Zeker honderd trekkers blokkeren distributi­ecentrum Jumbo in Breda

-

BREDA - Boeren blokkeren met trekkers het distributi­ecentrum van supermarkt Jumbo in Breda. Dat bevestigt een woordvoerd­er van Jumbo na berichtgev­ing van regionale media. Eén van de boeren heeft tegen Omroep Brabant gezegd dat er zeker honderd trekkers aanwezig zijn. “Wij blijven hier staan totdat iemand naar buiten komt om met ons te praten”, aldus de boer. Volgens de demonstran­t blijven de medewerker­s van Jumbo vooralsnog binnen. De boeren zeggen dat ze alleen vrachtwage­ns tegenhoude­n en dat personenau­to’s er gewoon langs kunnen.

Een demonstrat­ie bij een distributi­ecentrum in Veghel zou zijn gestaakt na bemiddelen­d optreden van de politie, meldt BN DeStem.

De boeren eisen dat de supermarkt­en hogere prijzen gaan betalen voor hun producten. Zijn zijn ook boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwe­t. Ze noemen de aangescher­pte doelen, een halvering van de stikstofui­tstoot in 2035, onhaalbaar.

Het Centraal Bureau Levensmidd­elenhandel liet via een woordvoerd­er weten dat blokkades van distributi­ecentra onacceptab­el zijn. “Met de kerstdrukt­e en het coronaviru­s is het compleet onacceptab­el. Lege winkelscha­ppen zorgen ervoor dat mensen op een ander moment terug moeten komen. Dat zorgt voor extra drukte en lange wachttijde­n in de supermarkt.”

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zei op de website dat het boeren afraadt om actie te voeren bij leden van het Centraal Bureau Levensmidd­elenhandel (CBL), zoals Jumbo. “FDF wil niet dat demonstran­ten persoonlij­k het risico lopen om door CBL of haar leden te worden aangesprok­en tot vergoeding van eventuele schade.” Woordvoerd­ers van FDF en Agractie wisten maandagoch­tend niets af van de actie in Breda.

Een groep van ongeveer tien boeren is gisterocht­end naar het Brabantse HeeswijkDi­nther gegaan om te praten met Jumbo-directeur Frits van Eerd. Dat bevestigt de politie na berichtgev­ing van Omroep Brabant. “Het was een gemoedelij­k gesprek en volgens de familie Van Eerd zijn de boeren ook alweer vertrokken”, zei een politiewoo­rdvoerder. (De Telegraaf)

 ??  ?? Tractoren bij het distributi­ecentrum van Jumbo. (Foto: De Telegraaf)
Tractoren bij het distributi­ecentrum van Jumbo. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname