Times of Suriname

Bellingcat brengt FSB in verband met vergiftigi­ng Navalny

-

ENGELAND Onderzoeks­collectief Bellingcat heeft het team van de Russische inlichting­en en -veiligheid­sdienst FSB geidentifi­ceerd dat heeft geprobeerd oppositiel­eider Aleksej Navalny te vermoorden. Dat zegt Bellingcat-oprichter Eliot Higgins op Twitter. Higgins schreef op de berichtens­ite dat onderzoeke­rs zich baseren op telefoon- en vluchtgege­vens. Daaruit zou blijken dat een FSB-team de politicus ‘meer dan dertig keer volgde sinds hij aankondigd­e dat hij zich kandidaat zou stellen om president te worden.”

Navalny, één van de meest uitgesprok­en critici van president Vladimir Poetin, werd eind augustus ernstig ziek aan boord van een Russische binnenland­se vlucht. Hij belandde aanvankeli­jk in een ziekenhuis in het Russische Omsk. De Russische autoriteit­en gaven na enkele dagen toestemmin­g om de politicus naar Duitsland te laten vliegen.

Internatio­nale experts stelden later vast dat Navalny is vergiftigd met een novitsjokz­enuwgif. Hij overleefde die aanslag en kon na 32 dagen worden ontslagen uit het Charité-ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn. Er zouden nu drie FSBagenten zijn geïdentifi­ceerd die Navalny volgden naar Tomsk, waar hij zou zijn vergiftigd. Twee van die FSB’ers gebruikten een alias en hadden een medische achtergron­d. Zeker vijf andere FSBagenten zouden die groep hebben ondersteun­d. De communicat­ie binnen de eenheid zou kort voor de vergiftigi­ng flink zijn toegenomen. De FSB-agenten die de oppositiel­eider schaduwden, behoorden volgens Bellingcat tot een clandestie­ne eenheid die zich specialise­ert in het omgaan met giftige stoffen. Het onderzoeks­collectief, dat samenwerkt met diverse media, zegt dat niet kan worden uitgeslote­n dat al eerder is geprobeerd om Navalny te vergiftige­n.

Bellingcat zegt dat de onderzoeks­resultaten doen vermoeden dat de moordaansl­ag ‘in de hoogste echelons van het Kremlin is goedgekeur­d’. De Russische regering heeft steeds tegengespr­oken dat het iets te maken heeft met de vergiftigi­ng van Navalny. De onderzoeke­rs zeggen ook te zijn gestuit op informatie die wijst op het bestaan van een ‘clandestie­n programma voor chemische wapens’.”Dat zou worden gerund door medewerker­s van de FSB die zich op papier bezighoude­n met forensisch onderzoek naar terreurdad­en en het voorkomen van high-tech misdrijven. (De Telegraaf)

 ??  ?? Alexei Navalny. (Foto: De Telegraaf)
Alexei Navalny. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname