Times of Suriname

Baasje kan hond redden uit dikke laag zeeschuim door stormweer aan Australisc­he oostkust

-

De storm heeft lelijk huis gehouden aan het strand van Byron Bay in de Australisc­he deelstaat New South Wales. Door het noodweer schuimde de zee er enorm. Een vrouw verloor er haar hond in. Gelukkig kon ze haar viervoeter toch nog redden na een korte zoekactie. De Australisc­he oostkust krijgt het hard te verduren door het noodweer. Het bekende strand van Byron Bay, erg populair bij toeristen, is bijna geheel verwoest. Het is in die buurt ook - 165 km ten zuiden van Brisbane - dat de toen 18-jarige Belgische rugzaktoer­ist Théo Hayez het laatst is gezien voor hij eind mei 2019 verdween. Hij is nog altijd vermist.

Main Beach, het bekendste strand van Byron Bay, leed in het verleden al onder erosie en het noodweer met golven tot acht meter hoog heeft de problemen er alleen maar erger gemaakt. “We zien ons strand verdwijnen”, concludeer­de burgemeest­er Simon Richardson zelfs. Aan de oostkust vielen meer dan 2.000 woningen zonder stroom, ook in Brisbane en Gold Coast. De hulpdienst­en moesten een handvol mensen redden uit hun benarde situatie door overstromi­ngen. Ook de hond van een vrouw uit Byron Bay raakte in nood. Het dier was plotseling niet meer te zien in de dikke laag schuim in de zee. Een reporter van ging tijdens zijn live verslaggev­ing mee zoeken en riep de naam van de hond, Hazel. Uiteindeli­jk kon een jonge man de hond onderschep­pen en hem in de handen van het baasje leggen.

De laatste jaren worden de Australisc­he zomers meer en meer gekenmerkt door extreem weer. Dit jaar zal het land naar verwachtin­g opnieuw - zoals in de zomer van 2010-2011 - onderhevig zijn aan de gevolgen van natuurvers­chijnsel El Niña, met hevige regenval en tropische orkanen.

(HLN/Foto: New York Post)

 ??  ?? 7News
7News

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname