Times of Suriname

Mogelijke inkorting vuurwerkpe­riode

-

PARAMARIBO - De periode voor de verkoop en het afschieten van vuurwerk zal dit jaar mogelijk ingekort worden. Dit zegt minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie aan de krant. Eerder had zijn collega-minister van Volksgezon­dheid, Amar Ramadhin, gezegd dat vanwege de COVID-19-situatie er scherpe controle zal zijn rond de vuurwerkpe­riode.

De afgelopen jaren was de verkoop- en afschietpe­riode van vuurwerk gesteld van 27 december tot en met 2 januari. Amoksi zegt dat deze periode met enkele dagen ingekort zal worden. Het mogelijk inkorten heeft volgens hem te maken met de COVID-19-situatie. Grote groepen mensen mogen niet meer op een plek bij elkaar komen. Hij zegt dat momenteel een commissie zich buigt over deze kwestie.

Er zijn tot gisteren in totaal 41 containers met vuurwerk geïmportee­rd. Brandweerv­oorlichter Olton Pinas zegt aan de krant dat het gaat om 41 containers van 40 voet. Volgens hem is niet gebleken dat er verboden vuurwerk het land is binnengebr­acht. Voorgaande jaren was het aantal containers met geïmportee­rd vuurwerk veel hoger. Er zijn periodes geweest waarbij vuurwerkim­porteurs meer dan 60 containers met vuurwerk importeerd­en. Een afname is ook te merken bij de aanvraag van vuurwerkve­rgunningen. Zo hebben elf winkeliers zich in Nickerie geregistre­erd om in aanmerking te komen voor een vuurwerkve­rgunning. In Paramaribo-Noordoost

hebben slechts 50 winkeliers een aanvraag ingediend. Dit aantal is veel lager dan het afgelopen jaar.

Op 19 december zal de brandweer een aanvang maken met het geven van voorlichti­ng over vuurwerk. Brandweerv­oorlichter Olton Pinas legt uit dat de bikers van de brandweer in de binnenstad zullen zijn samen met de Speciale Eenheid Brandweer Executie onder begeleidin­g van de drumband van de politie. Volgens hem zullen zij starten aan de Heiligenwe­g om vervolgens te gaan aan de Waterkant, Jodenbree-, Dominee-, Steenbakke­rij- en Maagdenstr­aat en daarna terug naar de Heiligenwe­g.

Pinas geeft aan dat de bikers sedert 25 november bestaan, terwijl SEBE al vijf jaar bestaat. De bedoeling is dat de brandweer in de binnenstad flyers zal uitdelen en ook een vuurwerkbo­odschap zal geven. Volgens Pinas is het streven dat het aantal vuurwerksl­achtoffers moet worden verminderd. In 2019 en 2020 zijn er tien vuurwerksl­achtoffers geregistre­erd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname