Times of Suriname

Minister Kuldipsing­h ontvangt rapport inzetbaarh­eid mensen met een beperking

-

PARAMARIBO - Het rapport ‘Baseline studie - Inzetbaarh­eid van mensen met een beperking in Suriname’ is door de directeur van het Instituut voor Maatschapp­ijwetensch­appelijk Onderzoek (IMWO), Natasha Moe Soe Let, aangeboden aan minister Rishma Kuldipsing­h van Arbeid, Werkgelege­nheid en Jeugdzaken (AW&J).

Dit onderzoek is geïnitieer­d door AW&J met technische en financiële assistenti­e van de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (ILO) met als uitvoerder het IMWO. Het doel van het onderzoek is om vast te stellen hoeveel mensen met een beperking in Suriname wonen en een uitgebreid­e situatiean­alyse over de integratie van mensen met een beperking op de arbeidsmar­kt aan te bieden. De overhandig­ing van de Nederlands­e versie van het onderzoek heeft op veertien december plaatsgevo­nden.

Waarnemend onderdirec­teur Arbeidsmar­kt, Naomi EsajasFrip­erson, heeft aangegeven, dat in het kader van het beleid van het ministerie om op de arbeidsmar­kt aan eenieder mogelijkhe­den te bieden, de uitvoering van het Decent Work Country Program en de rapportage­plicht die Suriname heeft met betrekking tot de SDG 2030, het onderzoek van eminent belang is geweest. Zonder gedegen onderzoek, dat gedetaille­erde alsook statistisc­he informatie bevat, kunnen er geen speciale beleidspro­gramma’s geschreven worden. De taak ligt nu bij de overheid om beleid te formuleren en gerichte programma’s uit te voeren om de inzetbaarh­eid en de arbeidsmar­ktintegrat­ie van mensen met een beperking in Suriname te vergroten. Er worden ook focusgroep­en voor deze mensen meegenomen.

Directeur Moe Soe Let stelt het op prijs dat het IMWO heeft mogen meewerken aan het onderzoek. Zij is de mening toegedaan dat de mogelijkhe­den voor de mensen met een beperking nog niet naar volle tevredenhe­id bestaan, maar ze hoopt met het onderzoek een aanzet te hebben gegeven voor een integrale aanpak en meer erkenning voor de doelgroep. Ook heeft de directeur de ondersteun­ing toegezegd voor verdere onderzoeke­n.

Kuldipsing­h heeft benadrukt hoe belangrijk onderzoek is voor het ministerie. Zij zegt dat de resultaten een vertrekpun­t zijn voor het uitschrijv­en van beleid. Voor de mensen met een beperking streeft de bewindsvro­uw altijd naar gelijke behandelin­g, ook op de arbeidsmar­kt. Het rapport zal gebruikt worden om het beleid te evalueren en indien nodig, aan te scherpen naar aanleiding van de resultaten en aanbevelin­gen van het onderzoek. De minister sprak haar dank uit voor het werk dat het IMWO heeft verzet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname