Times of Suriname

UvA-docent Frans op non-actief na ‘grensovers­chrijdend gedrag’

-

AMSTERDAM - De Universite­it van Amsterdam (UvA) heeft een docent van de opleiding Franse taal en cultuur op non-actief gezet na signalen van grensovers­chrijdend gedrag. “Het klopt dat deze docent op dit moment geen onderwijs meer geeft”, zegt een woordvoers­ter naar aanleiding van berichtgev­ing van NRC Handelsbla­d. Na vragen van de krant werd de man al snel op non-actief gezet. Hij zou thuis een studente hebben aangerand.

Het voorval met de destijds 21-jarige studente zou zich in 2017 hebben afgespeeld. De 60-jarige docent verkeerde in een moeilijke periode en zat overspanne­n thuis. Een derdejaars­studente zocht hem op voor een kop koffie. Hij nodigde haar uit op zijn schoot en werd door de man ‘aangeraakt en omhelsd’, aldus de krant. Toen ze het appartemen­t binnenging, zag ze nog hoe de deur op slot werd gedraaid. De man zat volgens de studente ook ongevraagd aan haar billen. “Hoe meer tijd er overheen ging, hoe meer zij zich schaamde en hoe viezer zij zich voelde”, staat in een verslag van de klachtenco­mmissie. Het gaat om een bekende publicist van Marokkaans­e komaf die meerdere literaire prijzen in de wacht sleepte.

“Klaagster heeft het incident die avond aan haar vriend verteld. Hij was heel boos en stond erop dat ze naar de politie zouden gaan. Klaagster wilde dit niet”, constateer­t de klachtenco­mmissie verder. De UvA gaf Adviesbure­au Berenschot begin deze maand opdracht om onderzoek te doen naar de docent. In een mail naar alle studenten Frans schrijft de universite­it dat er ‘op basis van enkele recente vertrouwel­ijke signalen’ is besloten een extern onderzoek naar de docent uit te laten voeren. Er zouden al meer klachten over hem zijn binnengeko­men. “Ik denk dat ik wel weet over wie dit gaat”, zei een vertrouwen­spersoon toen de studente zich bij haar meldde.

“Voorop staat dat we studenten en medewerker­s een veilige omgeving willen bieden voor hun studie en werk. Signalen over grensovers­chrijdend gedrag nemen wij daarom zeer serieus”, aldus de UvA.

Om welke docent het gaat wil de universite­it niet kwijt. “We vinden het belangrijk hiermee zorgvuldig om te gaan en met het oog op de privacy van betrokkene­n en het goede verloop van het onderzoek vertrouwel­ijkheid te betrachten.” Volgens onderzoek van NRC leidde een klacht van een student over de docent in 2017 tot een officiele klachtenpr­ocedure. De klachtenco­mmissie van de UvA oordeelde begin 2018 na hoorzittin­gen dat er sprake was van grensovers­chrijdend gedrag. “Ik heb mij tegenover studenten altijd als een vader gevoeld, waarschijn­lijk vanwege de kinderen die ik zelf helaas niet heb. Dat heeft wel eens geleid tot een vaderlijke hug, maar ik heb nooit op welke manier dan ook tegenover mijn studenten avances getoond”, verweert de docent zich in een reactie.

Decaan Fred Weerman van de faculteit Geesteswet­enschappen werd opgedragen de docent op zijn gedrag aan te spreken. Omdat er meer studenten waren met klachten over de docent, moest Weerman ook nagaan of nader onderzoek naar hem mogelijk was. De kleine studie wordt vooral gevolgd door vrouwen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname