Times of Suriname

Marco Kroon krijgt in hoger beroep weer taakstraf voor uitdelen kopstoot

-

ARNHEM - Marco Kroon heeft in hoger beroep opnieuw een taakstraf opgelegd gekregen voor het uitdelen van een kopstoot. Het gerechtsho­f in Arnhem vindt het bewezen dat de man bewust letsel heeft toegebrach­t aan een agent die betrokken was bij zijn arrestatie tijdens carnaval vorig jaar in Den Bosch.

De militair stond die bewuste nacht te plassen tegen een hek toen agenten hem benaderden.

Eén agent had, toen Kroon zich iets naar haar toe keerde, zicht op zijn geslachtsd­eel. Het hof spreekt Kroon in tegenstell­ing tot de rechtbank vrij van schennispl­eging, omdat het tonen van zijn geslachtsd­eel aan een agent niet seksueel van aard was. Wel ziet de militaire kamer dit als een belediging van een ambtenaar in functie.

De militaire kamer van het gerechtsho­f vindt dat Kroon zich tijdens carnaval “respectloo­s heeft gedragen”. “Hij had als publiekfig­uur een voorbeeldf­unctie”, luidt de uitspraak in hoger beroep. Tijdens zijn arrestatie enige tijd later heeft hij een kopstoot uitgedeeld aan een andere agent. Kroon zegt zich de kopstoot niet te kunnen herinneren. Zijn psycholoog

Advertenti­e verklaarde tijdens een eerdere zitting dat hij lijdt aan PTSS. “Mogelijk kreeg Kroon tijdens zijn aanhouding een herbelevin­g van traumatisc­he gebeurteni­ssen in Kaboel in Afghanista­n”, aldus zijn behandelaa­r Jan Ambaum. De militair legde eerder aan het hof uit dat hij gebukt ging onder zijn veroordeli­ng voor een zedendelic­t, wat schennispl­eging in feite is. “Een zedendelic­t is in militaire kringen het allerlaags­te wat er is”, aldus Kroon.

Naast de taakstraf voor de kopstoot krijgt Kroon voor het wildplasse­n een boete van 120 euro opgelegd . (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname