Times of Suriname

Franse president Macron test positief op het coronaviru­s

-

FRANKRIJK - De Franse president Emmanuel Macron is positief getest op het coronaviru­s. Volgens de autoriteit­en kreeg hij zijn testuitsla­g gisteren, nadat hij zich vanwege symptomen had laten testen. De 42-jarige Macron is direct in isolatie gegaan. Hij zal zeker de komende zeven dagen zijn werkzaamhe­den vanuit huis uitvoeren. Zijn geplande reizen, waaronder een naar Libanon, gaan niet door.

Het is niet duidelijk hoe de president besmet is geraakt met het coronaviru­s. Dat wordt nog onderzocht. Het contactond­erzoek is ook nog in volle gang.

De Franse premier Jean Castex en de Spaanse premier Pedro Sánchez gaan in quarantain­e vanwege recent contact met Macron, net zoals Macrons vrouw Brigitte. Ook de voorzitter van de Europese Raad

Charles Michel, de Portugese premier António Costa en de Belgische premier Alexander De Croo blijven uit voorzorg thuis.

De Franse regering heeft Brussel ingelicht dat Macron nog niet besmetteli­jk zou zijn geweest tijdens de Europese top van vorige week, waar ook premier Mark Rutte en andere EU-leiders aanwezig waren. Macron zou pas maandagavo­nd als een potentieel besmetting­srisico voor anderen zijn beschouwd.

Macron is niet de eerste regeringsl­eider die positief is getest. Eerder raakten ook de Britse premier Boris Johnson en de Amerikaans­e president Donald Trump besmet met het coronaviru­s. Johnson en Trump zijn inmiddels allebei genezen.

Rutte wenste Macron Twitter beterschap.

via

De Franse autoriteit­en meldden woensdag 17.615 nieuwe bevestigde coronabesm­ettingen. Dat is het grootste aantal sinds 21 november. De landelijke lockdown is dinsdag vervangen door een avondklok, nadat begin december al maatregele­n werden versoepeld. Frankrijk is net als het grootste deel van Europa in afwachting van de beoordelin­g van het coronavacc­in van farmaceut Pfizer. Het Europees Geneesmidd­elenbureau (EMA) besluit maandag over de toelating van het vaccin. Als dat gebeurt, komen de eerste doses in de laatste week van december aan in Frankrijk. Frankrijk telt bijna 2,4 miljoen positieve tests sinds de uitbraak van COVID-19. Het officiële dodental staat op ruim 59 duizend. (NU)

 ??  ?? Emmanuel Macron met een mondkap op. (Foto: BNR Nieuwsradi­o)
Emmanuel Macron met een mondkap op. (Foto: BNR Nieuwsradi­o)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname