Times of Suriname

Mexicaanse moeder spoort zelf moordenaar­s van haar dochter één voor één op

-

MEXICO - Karen Salinas Rodríguez werd begin 2012 ontvoerd. Haar moeder, Miriam Rodríguez, vond de stoffelijk­e resten van haar dochter twee jaar later in een verlaten ranch. Sindsdien had ze maar één missie: de daders één voor één opsporen. Miriam Rodríguez werd een van de zogenaamde ‘Ouders van Vermiste Kinderen’. In 2017 werd ze op 10 mei, de Mexicaanse Moederdag, zelf doodgescho­ten voor haar huis met twaalf kogels.

De ‘Ouders van Vermiste Kinderen’ zijn slachtoffe­rs van de georganise­erde misdaad in Mexico. Leden van drugskarte­ls kidnappen kinderen en andere familieled­en om er losgeld voor te vragen. In 2012 ontvoerden ze de 20-jarige Karen Salinas Rodríguez uit San Fernando in Tamaulipas in het noordooste­n van Mexico, aan de grens met de Amerikaans­e staat Texas. Omdat de Mexicaanse autoriteit­en nauwelijks weerstand bieden tegenover de drugsbende­s, besloot Karens moeder Miriam Rodríguez om zelf als detective te werk te gaan. Dat deed ze grondig, zelfs met vermomming­en: ze veranderde van kapsel, kleurde haar haren en vermomde zich als gezondheid­swerker, enquêteur of ambtenaar om informatie over de daders te verzamelen. Ze trok op met familieled­en van de criminelen, allemaal om ze op te sporen.

Op een dag wandelde ze over de brug naar Texas, met een pistool in haar handtas, op zoek naar een bloemist, het volgende doelwit op haar lijstje. Ze had toen al de helft van de bende die haar dochter had vermoord achter de tralies gekregen. De bloemenver­koper had ze al een jaar gevolgd. Hij was op de vlucht. Ze had onder meer contact gezocht met nietsvermo­edende familieled­en om meer over zijn verblijfpl­aats te weten te komen. En toen was het zover: de crimineel was volgens een tipgeefste­r bloemen aan het verkopen aan de Mexicaans-Amerikaans­e grens. Rodríguez nam niet eens de tijd om te douchen en deed gewoon een jas over haar pyjama aan. Toen ze de man in de mot kreeg, kwam ze té dicht bij hem en hij herkende haar. Hij vluchtte weg. Maar Rodríguez kon hem vatten en tegen de grond werken. Ze drukte haar wapen tegen zijn rug. “Niet bewegen of ik schiet”, zou ze gezegd hebben, volgens getuigen in de New York Times. Ze hield hem een uur in bedwang, tot de politie hem kwam arresteren. In drie jaar tijd had Rodríguez zowat alle nog levende bendeleden die betrokken waren bij de ontvoering van haar dochter en die een nieuw leven begonnen waren, kunnen opsporen. Het ging om tien misdadiger­s, wat haar roem opleverde maar haar ook kwetsbaar maakte. Ze vroeg om politiebes­cherming, nadat in maart 2017 enkele daders uit de gevangenis waren ontsnapt. Tevergeefs. Op Moederdag 2017 werd ze zelf vermoord voor haar eigen huis. Een bronzen plaat in de stad herinnert nog aan haar strijd tegen de georganise­erde misdaad.

Dankzij Miriam Rodríguez was het een tijd rustiger in San Fernando. Maar in juli werd de 14-jarige Luciano Leal Garza op dezelfde wijze als Karen Salinas Rodríguez op straat ontvoerd. Miriam Rodríguez’ zoon, de 36-jarige Luis, zag meteen de gelijkenis­sen met zijn zus. Net zoals bij Karen betaalde de familie een aantal keren losgeld in vergeefse pogingen om de tiener vrij te krijgen. Mensen kwamen op straat voor Luciano. Zijn moeder Anabel Garza, trad op het voorplan voor de meer dan 70 duizend vermisten in heel Mexico. Maar zij en haar echtgenoot waren niet uit op het voor de rechter brengen van leden van het machtige kartel. De ouders van Luciano vreesden dat ze zouden eindigen als de moeder van Karen. Helaas liep het ook voor hun zoon fataal af. In oktober werd zijn levenloze lichaam gevonden. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname