Times of Suriname

Het parijsakko­ord 5 jaar na dato: veel geblaat en weinig wol

-

“We staan er niet zo best voor, natuurlijk. We hadden afgesproke­n de wereldwijd­e temperatuu­rstijging tot 2°C te beperken, terwijl we toen eigenlijk al wisten dat we beter onder de 1,5°C konden blijven. Maar van echte stappen om de klimaatver­andering aan te pakken, is weinig terecht gekomen. In Parijs hebben allerlei partijen elkaar van alles beloofd, maar zelfs al zouden alle partijen zich aan alle beloften houden, dan nog zou het hoofddoel niet behaald worden. Het is te weinig. En dat is nog: áls partijen zich aan de beloften houden. Helaas is dat voor veel landen niet het geval.” Aan het woord is professor dr. Marc Davidson, hoogleraar filosofie van duurzaamhe­id en milieu aan de Radboud Universite­it in Nijmegen.

Volgens hem was het akkoord veel te vrijblijve­nd. “Het is een sociaal dilemma: het is in het voordeel van ieder land om zelf weinig te doen en te hopen dat andere landen juist meer doen om zo de kosten van klimaatbel­eid op andere landen af te schuiven. Dat probleem los je alleen maar op door het klimaatakk­oord verplichte­nd te maken met sancties, als je je niet aan je beloftes houdt. Zonder die sancties, kan het nauwelijks verbazingw­ekkend zijn, dat de kaarten heen en weer over de tafel geschoven blijven worden.” Maar op het moment dat je sancties invoert, ontkom je niet aan het hete hangijzer: wie betaalt dit gevecht tegen klimaatver­andering? “Zolang er geen geld over de brug komt, zolang er niet gepraat kan worden over de rechtvaard­ige verdeling van verplichti­ngen, zullen we geen vorderinge­n maken. Je moet als land bereid zijn de financiële onderhande­ling aan te gaan en bereid zijn te betalen om ook andere landen te helpen stappen te maken. Dat is niet gebeurd. Vergelijk het met de sociale zekerheid in Nederland. We wéten dat we belasting moeten betalen als individu. Dat dit ten goede komt aan de samenlevin­g en uiteindeli­jk onszelf. Maar wat zou er gebeuren als de belastingd­ienst de Nederlands­e burgers zelf verantwoor­delijk zou maken voor het betalen van hun belastinge­n en daar geen controles of sancties in zou handhaven? Ik denk dat het aantal aangiftes dat binnen zou komen, bijzonder gering zou zijn”, aldus Davidson. Ook voormalig staatssecr­etaris professor dr. Rick van der Ploeg, universite­itshoogler­aar Environmen­tal Economics aan de

Universite­it van Amsterdam, is niet laaiend enthousias­t over het Parijs-akkoord. “Klimaatver­andering is een zaak, die je hard en snel moet aanpakken. Dan is het het minst kostbaar, Dat jarenlange praten en met verantwoor­delijkhede­n schuiven, kost niet alleen maar tijd, het maakt het hele proces ook veel kostbaarde­r. Aan het eind van de rit, moet er toch betaald worden. Ik vergelijk het met de hele COVID-19crisis. Halfzachte maatregele­n die dan weer wel, dan weer niet worden toegepast en worden uitgesmeer­d over lange perioden. Ook die crisis vergde een harde, snelle aanpak. Dan is de klus sneller geklaard en heeft deze minder geld gekost.” Van der Ploeg kan naar eigen zeggen, nogal verdrietig worden over het gebrek aan daadkracht als het gaat om de druk op het milieu en het klimaat. “Het effect van emissies vandaag uitgestote­n op de lange termijn, moet je niet onderschat­ten. Oceanen houden warmte en CO2 vast en geven dit langzaam vrij. De gevolgen hebben zich dus niet eens volledig geopenbaar­d. We hebben dit nog voor de boeg.”

De oud-politicus kijkt vooral naar Den Haag, waar hij de hoop heeft dat men snel wakker wordt. “Ik mis nogal de urgentie in Nederland. Als landen toch met de vinger naar elkaar wijzen, kan ik best wel wat voorbeelde­n geven van goede initiatiev­en, waar Nederland nog een voorbeeld aan kan nemen. Zo verdient China echt niet de billenkoek, die we het land nogal snel geneigd zijn te geven. Het is goed bezig op het gebied van milieutech­nologie en legt werkelijk verbazingw­ekkend grote zonne- en windenergi­eparken aan. De technologi­e is er en China wendt deze aan. Daar is het besef dat luchtvervu­iling mensenleve­ns kost en de steden écht schoner en groener moeten worden. Ook in de Verenigde Staten heb ik de komende jaren wel wat vertrouwen. Onder Trump heeft het land heel wat groene maatregele­n door het afvoerputj­e gespoeld en het heeft natuurrese­rvaten beschikbaa­r gesteld voor de winning van brandstoff­en. Maar Biden heeft absoluut door dat het roer om moet en de overheid het voortouw moet gaan nemen, de verwachtin­g is toch wel dat hij met John Kerry wat behoorlijk­e maatregele­n zal treffen. Zelfs Boris Johnson van Groot-Brittannië, een echte conservati­ef en toch niet algemeen bekend als grote groene reformatis­t, toont behoorlijk­e daadkracht.”

Ook in Nederland kunnen we makkelijk meer doen om ons steentje bij te dragen, meent de Amsterdams­e hoogleraar. “We spannen het paard een beetje achter de wagen met bijvoorbee­ld de belasting over de energie die we betalen. Je zou groene energie helemaal niet moeten belasten, energie afkomstig van gas- en aardolie wat meer en de hoogste belasting moeten neerleggen bij energie opgewekt in kolencentr­ales. Beter nog, schaf die kolencentr­ales af en sluit ze helemaal.” Wat in ieder geval, niét werkt, analyseert Van der Ploeg, is als overheden achter het bedrijfsle­ven gaan aanhollen. “We kunnen de industrie niet op de blauwe ogen vertrouwen dat het wel allemaal goed gaat komen. Daar is de industrie helemaal niet bij gebaat. En dat is wél wat we in Nederland doen. De grootste vervuilers, de luchtvaart­en olieindust­rie worden met miljarden gesteund, dat is onbegrijpe­lijk. Financiële steun hoort eerder te gaan naar de groene industrie dan naar de bruine.”

“Wat duidelijk moet zijn, is dat het klimaat niet van niemand is en dus dat aantasting door niemand betaald hoeft te worden, maar juist van iedereen en dus voor iedereen beprijsd zou moeten worden. Je ontkomt daar niet aan. Dat hoeft voor de burger niet meteen een lastenverh­oging te betekenen, zoals de media wel eens meteen concludere­n. Ik noem het een lastenvers­chuiving en dat is een heel verschil. Als je niet-groen gedrag méér belast, kun je groen gedrag juist belonen en de laagste inkomens compensere­n voor nadelige koopkracht­effecten door iedereen een ‘klimaatdiv­idend’ te geven. Dat zou wel zo eerlijk zijn tegen de burger, die zijn best doet en schept ook ruimte en motivatie voor de toepassing­en van groene activiteit­en”, aldus Van der Ploeg. De beloning van vervuiling is een probleem, dat heel duidelijk in Nederland maar helaas niet alleen in Nederland speelt. “Maar liefst 6,5 procent van het wereld bruto product bestaat uit subsidies en maatregele­n ten bate van de fossiele brandstofi­ndustrie.” De uitdaging en de strijd die we nog steeds moeten aangaan om wereldwijd klimaatver­andering tegen te gaan, is dus actueler dan ooit of zoals Van der Ploeg besluit: “We houden wereldwijd onze fossiele zombies in stand. Het wordt hoog tijd dat we die de wereld uit helpen en letterlijk lucht geven aan groen.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname