Times of Suriname

De meest flamboyant­e dinosaurus die onderzoeke­rs ooit hebben ontdekt

-

Wetenschap­pers zijn in een nieuwe studie op de fossiele resten van een wel heel bijzondere dinosaurus gestuit. De nieuw ontdekte dino blijkt namelijk een nogal excentriek voorkomen te hebben gehad. Al is dat mogelijk zelfs een understate­ment. Want onderzoeke­rs spreken over de meest flamboyant­e dinosaurus die ooit is ontdekt.

De nieuw ontdekte dinosaurus was ongeveer net zo groot als een kip en wandelde zo’n 110 miljoen jaar geleden, tijdens het Krijt, over de aarde. De fossiele resten werden aangetroff­en in de Braziliaan­se Crato-formatie, maar lagen al enige tijd opgeslagen in het Staatliche­s Museum für Naturkunde in Karlsruhe; een van de grotere musea met een onderzoeks­afdeling in Duitsland. Na analyse blijkt de dinosaurus nauw verwant te zijn aan de dinosaurië­r Compsognat­hus die tijdens het late Jura, 150 miljoen jaar geleden, in het gebied van het huidige Europa leefde.

De onderzoeke­rs komen tot een merkwaardi­ge ontdekking. Want de dinosaurus blijkt er opvallend flamboyant bijgelopen te hebben. De dino had lange, dikke ‘manen’ die als een vacht over zijn rug naar beneden liepen en bovendien vrijwel intact bewaard zijn gebleven. Daarnaast beschikte het dier over vier opvallende, raadselach­tige uitsteekse­ls, die vanuit zijn schouders naar achteren staken. De onderzoeke­rs omschrijve­n het als lange, platte, stijve stekels bestaande uit keratine, elk met een scherpe richel die dwars door het midden loopt. Deze stekels zijn zo geplaatst dat ze bewegingen van de poten niet belemmerde­n. Het zijn volkomen unieke structuren die tot nu toe alleen nog maar bij deze dino zijn gezien. Ten slotte waren de voorpoten tot aan de klauwen bedekt met bontachtig­e filamenten.

Onderzoeke­rs hebben de nieuwe soort Ubirajara jubatus genoemd, een bijpassend­e naam voor de flamboyant­e dino. Ubirajara betekent namelijk in de taal van de Tupi het inheemse volk dat in de Amazone leeft ‘heer van de speer’, verwijzend naar de verstijfde, langwerpig­e stekels. Jubatus is het Latijnse woord ‘manen’ of ‘kuif’. De onderzoeke­rs waren erg verrast door hun ontdekking. “Het zijn voor zo’n klein dier erg extravagan­te kenmerken”, zegt de verbaasde onderzoeke­r Robert Smyth. “Waarom was de dino uitgerust met zulke opvallende kenmerken waarmee hij zichzelf verraadde tegenover zowel prooien als potentiële roofdieren?” De waarheid is dat evolutiona­ir succes bij veel dieren meer is dan alleen de overleving­skans. “Je moet er goed uitzien als je je genen wil doorgeven aan de volgende generatie”, zegt Smyth.

En daar blonk deze opzichtige dino waarschijn­lijk in uit. De onderzoeke­rs beweren dat Ubirajara jubatus zijn flamboyant­e uiterlijk gebruikte om vrouwtjes te versieren en vijanden te intimidere­n. “Wat vooral heel ongebruike­lijk is aan deze dino, zijn de lange, stijve stekels aan weerszijde­n van zijn schouders”, zegt onderzoeke­r David Martill. “Deze gebruikte hij waarschijn­lijk om mee te pronken, om vrouwtjes mee te versieren en om de vijand mee af te schrikken.” Al houden de onderzoeke­rs een slag om de arm. “We kunnen niet bewijzen dat de fossiele resten aan een mannetje toebehoren”, geeft Martill toe. “Maar gezien de verschille­n tussen mannelijke en vrouwelijk­e vogels, lijkt het waarschijn­lijk dat het een mannetje was.” Daarnaast ontdekten de onderzoeke­rs dat het nog een vrij jonge dino betrof. “Dat is opmerkelij­k”, gaat Martill verder, ‘aangezien de meest uitbundige vertoninge­n vaak alleen voorbehoud­en zijn aan volwassen en volgroeide mannetjes.’

Volgens de onderzoeke­rs werpt de vondst van Ubirajara jubatus nieuw licht op hoe vogels, zoals pauwen, aan hun opzichtige verenkleed zijn gekomen. “We kunnen ons voorstelle­n dat de dino een uitgebreid­e dans uitvoerde en op die manier zijn prachtige verschijni­ng tentoonspr­eidde”, zegt onderzoeke­r David Martill. “Dit zien we ook bij moderne vogels die hun verleideli­jke veren gebruiken om een partner mee aan te trekken. Denk bijvoorbee­ld aan de staartvere­n van een pauw of de prachtige mannelijke paradijsvo­gel. Ubirajara bewijst nu dat pronken met uiterlijk schoon niet een uniek vogelkenme­rk is, maar iets dat vogels hebben geërfd van hun dinosaurus-voorouders.”

Ubirajara jubatus is de eerste, niet-vogelachti­ge dinosaurus die in de de Braziliaan­s Crato-formatie is gevonden. Bovendien is het ook de eerste niet-vogelachti­ge dinosaurus die op het oude superconti­nent Gondwana is ontdekt en over een opvallend goed bewaarde huid beschikt. Volgens onderzoeke­r Hector Rivera Sylva is de ontdekking van Ubirajara jubatus om meerdere redenen belangrijk. “Niet alleen vanwege de prachtige structuren die nu voor het eerst in een niet-vogelachti­ge dinosaurus zijn aangetroff­en, waardoor de manier waarop we het gedrag van bepaalde dinosaurus­sen interprete­ren, volledig verandert”, zegt hij. “Het vormt bovendien een keerpunt, aangezien dit het eerste bewijs is voor deze groep in Latijns-Amerika. Hierdoor breiden we de kennis over nietvogela­chtige dinosaurus­sen die in Amerika leefden, uit; een groep waarvan het bewijs zeer schaars is.”

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname