Times of Suriname

Ook tijdens pandemie gaat verzuring oceanen gewoon door

-

In het afgelopen jaar is onze CO2-uitstoot recordbrek­end sterk gedaald. Deze daling heeft natuurlijk te maken het de uitbraak van het coronaviru­s, waardoor het leven in grote delen van de wereld tijdelijk stil was komen te liggen. Door wijd geïmplemen­teerde lockdowns zaten we aan huis gekluister­d. En dat drukte een flink stempel op de CO2uitstoo­t. Het klinkt als goed nieuws voor onze planeet. Maar niet iedereen profiteert. Want de verzuring van de oceaan lijkt onafgebrok­en voort te zetten, zo meldt een nieuwe studie.

Enkele dagen geleden kwamen wetenschap­pers met de onomwonden cijfers. Doordat we massaal thuisbleve­n, daalde de uitstoot door fossiele brandstoff­en afgelopen jaar met maar liefst zeven procent. Bijna op de ene op de andere dag werd de Himalaya voor eerst in jaren van een afstand zichtbaar. Rivieren stroomden vrij van giftige verontrein­igende stoffen en de lucht fonkelde blauw in grote steden zoals New Delhi en Los Angeles. Daarnaast verschenen er talloze berichten over ongewone ontmoeting­en met wilde dieren. Zo werd er een poema gespot die door de straten van Santiago struinde, bezochten herten een verlaten Japans attractiep­ark en doken er dolfijnen op in de kalme wateren in de haven van de Italiaanse stad Triëst. Het idee dat ‘de natuur geneest’ in 2020 schoot snel wortel.

Onderzoeke­rs vroegen zich in het kader van die gedachte af of ook de oceaan zich langzaam herstelt. Wetenschap­per Nicole Lovenduski verdiepte zich in de gegevens en besloot uit te pluizen wat de gevolgen van de COVID-19emissier­eductie is op de oceaan. Maar helaas zijn de resultaten enigszins teleurstel­lend. “Het is bijna onmogelijk om het terug te zien in pH”, zegt ze. “Dus heeft het de verzuring van de oceaan opgelost? Nee, dat niet.” De onderzoeke­r ontdekte dat zelfs als onze CO2-uitstoot vier keer zo sterk gedaald zou zijn als in de eerste helft van 2020, dit nauwelijks zoden aan de dijk zou hebben gezet.

Toch blijken de oceanen wel enigszins te reageren op het feit dat we in 2020 minder CO2 hebben uitgestote­n. Hoewel de onderzoeke­rs geen merkbare veranderin­g in de zuurtegraa­d van de oceaan ontdekten, toonde de analyse aan dat we in 2021 toch een ommezwaai gaan zien. Zo blijkt dat de COVID-19emissier­eductie ertoe zal leiden dat de oceanen tegen 2021 iets minder CO2 uit de atmosfeer zullen opnemen. “Dit suggereert dat de uitwisseli­ng van koolstof tussen de oceanen en de atmosfeer vrijwel onmiddelli­jk reageert op de hoeveelhei­d CO2 in de atmosfeer”, aldus Lovenduski. En dat is heel belangrijk. De oceaan speelt namelijk een grote rol in het vermindere­n van de effecten van de door de mens veroorzaak­te klimaatver­andering. Dat komt omdat de oceaan overtollig uitgestote­n kooldioxid­e uit de atmosfeer opneemt en opslaat. Dit verzacht de onmiddelli­jke gevolgen van klimaatver­andering, denk bijvoorbee­ld aan stijgende temperatur­en op aarde. Maar in plaats van de aarde, wordt door dit proces de oceaan almaar warmer. Hierdoor zet het water uit en levert op die manier een bijdrage aan de stijgende zeespiegel.

Volgens de onderzoeke­rs is er nog wel hoop. Want als we jaar na jaar onze uitstoot verder terugdring­en en de ergste scenario’s voor de opwarming van de aarde weten te vermijden, hebben we nog een kans om de oceaanverz­uring op lange termijn te vertragen. Hoewel dit misschien niet het positieve nieuws is waar men op hoopt, biedt de studie wel belangrijk­e aanwijzing­en over wat er nodig is om de verslechte­rende gevolgen van de wereldwijd­e klimaatver­andering in de oceanen te stoppen. Bovendien verschaft de studie belangrijk­e inzichten over hoe veranderin­gen in de CO2-concentrat­ie in de oceaan in de toekomst beter kunnen worden gemonitord. “Deze plotseling­e daling van de uitstoot is echt een big deal”, zegt Lovenduski. “Het kan inzicht geven in wat er mogelijk gaat gebeuren als we daadwerkel­ijk een plan zoals het Parijse Klimaatakk­oord uitvoeren.” ( Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname