Times of Suriname

Nieuwe variant van coronaviru­s duikt op in Groot-Brittannië - en dat is niet verrassend

-

Er is een nieuwe variant van het coronaviru­s opgedoken in Groot-Brittannië. Dat stelt de Britse minister van Volksgezon­dheid, Matt Hancock. Volgens de minister heeft deze nieuwe variant al in minstens zestig verschille­nde regio’s in het land mensen besmet. Bovendien zou deze mutatie volgens Hancock makkelijke­r overdraagb­aar zijn dan het oorspronke­lijke virus. Verrassend? Niet echt. Maar zeker iets om in de gaten te houden.

Hoewel het nieuws voor een buitenstaa­nder misschien zorgwekken­d klinkt, zijn deskundige­n minder gealarmeer­d. “Er zijn al veel mutaties in het virus geweest sinds het in 2019 voor het eerst acte de présence gaf”, zegt Jeremy Farrar, directeur van de Britse liefdadigh­eidsorgani­satie Wellcome. “Dit ligt volkomen in de lijn der verwachtin­g. SARS-CoV-2 is een RNAvirus en deze virussen muteren en veranderen. De druk op het virus om te evolueren wordt bovendien vergroot door het feit dat er nu al miljoenen mensen besmet zijn geraakt.”

In hoeverre dit kwaad kan, is momenteel nog onbekend. “De meeste mutaties zullen niet significan­t of zorgelijk zijn”, gaat Farrar verder. “Sommige varianten kunnen het virus echter wel een evolutiona­ir voordeel geven dat bijvoorbee­ld kan betekenen dat een virus schadelijk­er, of makkelijke­r wordt.”

overdraagb­aar

En dat laatste zal weleens het geval kunnen zijn. Op het oppervlak van het coronaviru­s bevinden zich zogenoemde ‘spikes’: eiwitten waarmee het virus zich kan binden aan de ACE2-receptor en menselijke cellen binnen kan dringen. En nu hebben onderzoeke­rs een mutatie ontdekt in dit zogenoemde ‘spike-eiwit’ van het virus. “Deze mutatie wordt in verband gebracht met een makkelijke­re overdraagb­aarheid, hoewel dat nog wel moet worden geverifiee­rd”, stelt hoofddocen­t Simon Clarke, verbonden aan de Universite­it van Reading.

Volgens experts is het belangrijk om het virus genetisch scherp in de gaten te blijven houden. Want op dit moment is het nog te vroeg om conclusies te trekken. “We moeten voorzichti­g zijn en ons concentrer­en op het begrijpen van de overdracht van dit virus”, zegt onderzoeke­r Julian Hiscox, verbonden aan de Universite­it van Liverpool. “Wellicht is het nodig om extra maatregele­n te nemen om verdere verspreidi­ng ervan te voorkomen.” Maar dan is het eerst nodig om deze opkomende variant in detail te bestuderen om vast te stellen of deze mogelijk problemati­sch zou kunnen zijn.

Bovendien moet nog worden onderzocht wat de gevolgen van deze nieuwe variant van het coronaviru­s zijn voor het komende coronavacc­in. Al vrezen deskundige­n niet gelijk het ergste. “Het vaccin produceert antilicham­en tegen veel regio’s in het spikeeiwit”, legt viroloog Andrew Davidson van de Universite­it van Bristol uit. Maar in eerste instantie gaan deskundige­n ervan uit dat de mutatie geen grote gevolgen heeft voor het in aantocht zijnde vaccin.

De ontdekking van deze nieuwe variant van het coronaviru­s is vooral een herinnerin­g dat er nog zoveel te leren valt over COVID-19. “Het tempo van onderzoeks­inspanning­en in het afgelopen jaar was buitengewo­on”, zegt Farrar. Toch is er volgens Farrar geen reden voor zelfgenoeg­zaamheid. “We moeten voorbereid zijn om ons aan te passen en te reageren op nieuwe, voortduren­de uitdaginge­n in 2021”, gaat hij verder.

“Deze pandemie is nog niet voorbij en het virus zal nog steeds verrassing­en met zich meebrengen. 2020 is voor miljoenen mensen een moeilijk jaar geweest. En helaas liggen er ook nog moeilijke maanden in het verschiet. We moeten de beperkinge­n respectere­n en accepteren dat deze moeten worden aangescher­pt als er meer mensen geïnfectee­rd raken.”

(Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname