Times of Suriname

Jupiter en saturnus lijken deze maand op ramkoers te liggen

-

De planeten Jupiter en Saturnus zullen maandag zo dicht bij elkaar in de buurt komen, waardoor het net lijkt alsof ze op ramkoers liggen. Gelukkig is dat niet het geval. Wel kun je ze nog maar nét met het blote oog van elkaar scheiden. Het belooft een bijzondere gebeurteni­s te worden. Want een dergelijke ‘nauwe conjunctie’ is sinds 1226 niet meer voorgekome­n.

Waar de aarde er één jaar over doet om een rondje rond onze zon te voltooien, doet Jupiter daar bijna twaalf jaar en Saturnus zelfs bijna dertig jaar over. Hierdoor staan de twee laatstgeno­emde planeten ongeveer vijf keer per eeuw bij elkaar in de buurt; na bijna 20 jaar heeft Saturnus tweederde van zijn baan afgelegd en Jupiter een rondje meer. Het betekent dat Jupiter en Saturnus elkaar dus met enige regelmaat ontmoeten. Maar dit jaar is er wat bijzonders aan de hand. Want de twee planeten zullen nu wel erg dicht bij elkaar in de buurt komen.

De twee planeten zullen elkaar op circa 0,1 graad ofwel een vijfde van de diameter van de maan passeren. De vorige keer dat dit gebeurde was in 1623, al was destijds de samenstand niet aan de nachtelijk­e hemel zichtbaar. De laatste keer dat dit wel zo was, was op 5 maart 1226. Toen kwamen de twee gasreuzen zelfs nog drie keer dichter bij elkaar in de buurt dan nu het geval wordt.

Op maandagavo­nd staan Jupiter en Saturnus het dichtst bij elkaar. Maar het spektakel zal al in de komende dagen aan de nachtelijk­e hemel te bewonderen zijn. De dagen vóór de dichtste nadering is namelijk al te zien hoe de twee planeten naar elkaar toe bewegen. Na de 21ste is bovendien te aanschouwe­n hoe de afstand tussen de gasreuzen weer groter wordt.

Het is dus zeker aan te raden om de komende week eens een blik naar boven te werpen. Want het verschijns­el kun je gewoon zonder speciale apparatuur bezichtige­n. “Je kunt het beste ’s avonds tussen 17.30 en 18.00 naar de zuidwestel­ijke hemel kijken”, adviseert Marc van der Sluys van hemel.waarnemen. com. Kort daarvoor is het nog licht en rond 19.00 gaat het tweetal alweer onder. De planeten staan laag boven de horizon, dus het beste is om een plek te kiezen met een vrije blik naar het zuidwesten. Positionee­r jezelf bijvoorbee­ld op een bovenverdi­eping.

Waar je op moet letten? De planeet Jupiter is na de maan en Venus het helderste object aan onze nachthemel. Hierdoor is de gasreus dus gemakkelij­k te vinden. Saturnus is ongeveer 80 keer zwakker, maar nog steeds prima met het blote oog zichtbaar. Je vindt hem vóór 21 december linksboven Jupiter en na die datum er rechtsonde­r. Gebruik bij voorkeur een verrekijke­r, want dat kan helpen om de planeten duidelijke­r in de schemering te zien. Bovendien kun je met behulp van een verrekijke­r ook de manen van Jupiter en de ringen van Saturnus spotten!

Grijp je kans, want de volgende keer dat de twee gasreuzen elkaar wederom dicht naderen, laat nog even op zich wachten. De volgende conjunctie­s vinden in 2040 en 2060 plaats, maar dan staan de twee planeten weer op de gebruikeli­jke afstand van elkaar, circa vijf keer verder dan nu. De eerst volgende mogelijkhe­id om de twee planeten op nauwe afstand van elkaar te zien schitteren, duurt nog even, al hoeven we er gelukkig niet weer 800 jaar op te wachten. De volgende nauwe conjunctie vindt namelijk ‘al’ op 15 maart 2080 plaats. Dat zullen sommigen van ons dus nog meemake

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname