Times of Suriname

Deze vogel net zo slim als de mensaap

-

De twee dieren lijken qua uiterlijk in niets op elkaar. De ene klein en met snavel, de andere groot en met ledematen die lijken op die van ons. Toch zijn de raaf en de mensaap qua intelligen­tie aan elkaar gewaagd. Heel erg zelfs. De raaf is zelfs net zo intelligen­t als de mensaap. Raven begrijpen hoeveelhed­en, het verband tussen oorzaak en gevolg, en communicer­en even goed als chimpansee­s en orang-oetans, melden wetenschap­pers van de Duitse Osnabrück Universite­it en het Max Planck Instituut voor Ornitholog­ie.

In het onderzoek, gepublicee­rd in het tijdschrif­t Scientific Reports, vergeleken wetenschap­pers de fysieke en sociale cognitieve vaardighed­en van raven met die van chimpansee­s en orangoetan­s. De raven voerden testen uit die oorspronke­lijk zijn ontwikkeld voor apen. De acht raven in de studie kregen taken om bijvoorbee­ld hun geheugen of communicat­ievaardigh­eden te testen. De vogels moesten onder meer met hun snavel traktaties onder de juiste omgekeerde bekers aanwijzen, nadat de bekers van positie waren gewisseld. Die test is vergelijkb­aar met het spel balletje-balletje.

Al vanaf vier maanden oud blijken raven dezelfde cognitieve vaardighed­en te hebben als volwassen apen.

Het nieuws kan op sociale media op reacties rekenen. “Zegt dit iets over de raaf, of over de mensaap?”, mijmerde iemand hardop. Een ander trekt ‘m nog even door: “Raven zijn stukken slimmer dus dan de gemiddelde Twitteraar.”

(WaarMaarRa­ar)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname