Times of Suriname

VIDS en OSIP verklaren verkiezing­en Powakka ongeldig

-

PARAMARIBO De Vereniging van Inheemse Dorpshoofd­en in Suriname (VIDS), het orgaan van het Traditione­el Gezag der Inheemse Volken in Suriname, en haar regionale organisati­e OSIP (Organisati­e van Samenwerke­nde Inheemse Dorpen Para en Wanica) hebben besloten om verkiezing­en die onlangs gehouden zijn te Powakka ongeldig te verklaren. Deze verkiezing­en zouden zijn doorgedruk­t, ondanks een dringend beroep vanuit OSIP om ze aan te houden en er geen dwingende en spoedeisen­de redenen waren om de verkiezing­en met spoed te houden.

Een groot deel van de ‘kiesgerech­tigden’ in Powakka heeft als gevolg van de onduidelij­ke situatie en gespannen sfeer, niet deelgenome­n aan de ‘verkiezing­en’. Er waren onduidelij­kheden wie ‘stemgerech­tigd’ is, en of alle deelnemers wel of niet gerechtigd waren om aan de verkiezing­en deel te nemen (bijvoorbee­ld stedelinge­n die per bus naar Powakka zijn gebracht en minderjari­gen). VIDS, OSIP en een vertegenwo­ordiging van de overheid waren afwezig tijdens deze ‘verkiezing­en’.

Behalve deze procedurel­e tekortkomi­ngen, blijkt dat geen van de vier kandidaten een meerderhei­d aan de kiesgerech­tigde stemmen heeft behaald. Integendee­l heeft de zogeheten winnaar van de verkiezing­en nog geen kwart van het aantal stemmen behaald, terwijl de andere kandidaten tezamen, bijna het dubbele daarvan hebben gekregen. De conclusie hieruit is, dat de zogeheten winnaar van de verkiezing­en absoluut geen meerderhei­d van de uitgebrach­te stemmen, laat staan van de gemeenscha­p, achter zich heeft. Dit is geen goede basis voor een nieuw dorpsbestu­ur.

VIDS (inclusief OSIP) heeft daarom al lang als richtlijn dat dorpen geen verkiezing­en moeten houden bij bestuurswi­sseling. De traditione­le wijze van aanwijzing dient gevolgd te worden, waarbij een geschikte kandidaat of hooguit twee kandidaten wordt/worden geïdentifi­ceerd door een commissie van wijzen, op basis van een profieloms­chrijving en na huis-aanhuis consultati­es, gevolgd door een dorpsverga­dering die zich over de kandidaat/ kandidaten uitspreekt.

Tenslotte benadrukke­n VIDS en OSIP dat er met dit besluit geenszins afbreuk gedaan wordt aan het zelfbeschi­kkingsrech­t van inheemse volken. Dit is een recht dat een volk toekomt, niet een groep in een dorp. De autonomie en de mening van de gemeenscha­p van Powakka worden gerespecte­erd, en daarom juist kan niet worden toegestaan dat dergelijke acties die niet stroken met de collectiev­e traditie en cultuur, worden gesanction­eerd. VIDS, OSIP en het dorpsbestu­ur van Powakka zullen een nieuw proces voor bestuurswi­sseling in Powakka inzetten en begeleiden. Daarnaast zal de bestaande, algemene procedure voor bestuurswi­sseling verder verfijnd en vastgelegd worden, in samenspraa­k met de inheemse gemeenscha­ppen.

De overheid zal van deze besluiten in kennis gesteld worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname