Times of Suriname

DC Gobardhan noemt vertrek Cubanen te South Drain een opluchting

-

NICKERIE - Het vertrek van de Cubaanse migranten die het veerplein van de Canawaima Ferry Service te South Drain in Nickerie bezet hebben gehouden tijdens de eerste helft van de maand december, betekent voor districtsc­ommissaris (dc) Senrita Gobardhan een opluchting. Deze groep wilde de oversteek naar Guyana doen.

Gobardhan zegt aan de krant dat, ondanks het feit dat er geen mogelijkhe­den waren om de oversteek te doen, omdat de grens gesloten is en het veer niet vaart, de Cubanen koste wat kost de oversteek wilden doen naar Guyana. “Er waren geen mogelijkhe­den voor ze om van hier weg te gaan. Ik ben blij dat ze eindelijk het district hebben verlaten.”

Gobardhan zegt de periode dat de Cubanen gebivakkee­rd hebben te South Drain als een uitdaging te hebben ervaren, want het was iets nieuws voor Suriname. “Het was een uitdaging om met zo een grote groep van bijkans 400 mensen, allen vreemdelin­gen, te zitten: legaal, illegaal, asielzoeke­rs en toeristen. Mensen met allerlei statussen. Het was baanbreken­d om steeds weer te zitten en te kijken hoe dit te moeten oplossen”, vertelt de dc.

Uit humanitair­e overweging­en moesten de mensen ook nog verzorgd worden. Dat is in samenwerki­ng met donateurs van Nickerie en de input van het commissari­aat ook aardig gelukt. De dc geeft aan dat bijkans drie weken gezorgd is voor voeding, drank, babyvoedin­g, medicament­en, drinkwater en sanitaire voorzienin­gen. “We hebben echt voor alles gezorgd en het is ons gelukt ook.”

Gobardhan zegt dat zij het personeel van het commissari­aat, de gewapende machten en alle donoren heel dankbaar is. Er is volgens haar echt sprake van een goede samenwerki­ng geweest. De burgermoed­er zegt blij te zijn dat de blaam Suriname en in het bijzonder Nickerie, niet zal treffen dat de mensen niet goed behandeld zijn. “Dat hebben wij wel gedaan”, meent zij. Na het vertrek van de Cubanen is het veerplein grondig gewassen door de brandweer en alle troep, die door de Cubanen was achtergela­ten, is opgeruimd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname