Times of Suriname

NCTV hoeft passage over Muslim Rights Watch Nederland niet te schrappen

-

AMSTERDAM - Een passage over de stichting Muslim Rights Watch Nederland (MRWN) en de bestuursle­den hoeft niet te worden geschrapt of aangepast in het Dreigingsb­eeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinato­r Terrorisme­bestrijdin­g en Veiligheid (NCTV). De voorzienin­genrechter heeft de vorderinge­n van MRWN niet inhoudelij­k kunnen toetsen, zo heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

In het Dreigingsb­eeld stond vermeld dat een aantal politieksa­lafistisch­e aanjagers hun organisato­rische web uitbreiden, bijvoorbee­ld door de oprichting van de MRWN als “waakhond van de islamitisc­he gemeenscha­p” tegen ervaren onrecht van beleid.

De leden van de stichting vonden dat ze hiermee in een kwaad daglicht zijn gezet, maar hun eis om deze passage aan te passen is door de rechtbank afgewezen. Dat heeft te maken met het feit dat het Dreigingsb­eeld een document is waarmee de minister de Tweede Kamer informeert. Daarmee valt het “onder de werking van artikel 71 Grondwet”.

In dit artikel van de Grondwet staat dat “deelnemers aan het parlementa­ire debat zich vrij moeten kunnen uiten, zonder bang te zijn dat zij zich voor hun uitlatinge­n voor een rechter moeten verantwoor­den”, zo legt de rechtbank uit. De rechtbank meldt daarnaast dat de voorzitter van de Eerste of Tweede Kamer de controle uitoefent op wat er wordt gezegd of geschreven in het parlementa­ire debat. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname