Times of Suriname

Duizenden beschermde planten en dieren onderschep­t

-

DEN HAAG - Duizenden beschermde planten en dieren zijn onderschep­t in een landelijke actie tegen illegale handel. Tijdens ‘Operatie Cactus’ werd zelfs een levend witoorpens­eelaapje aangetroff­en.

Dat heeft minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur) bekendgema­akt. Het is de tweede keer dat verschille­nde overheden samen een vuist maken tegen illegale handel in flora en fauna. De actie vond deze keer plaats tussen 1 september en 10 november.

De resultaten liegen er niet om. Zo werd er 26.000 kilogram aan vlees van de bedreigde kortvinmak­reelhaai gevonden met een waarde van zo’n 52.000 euro en 30.000 beschermde cactussen met een waarde van zo’n 16.000 euro.

Via Meld Misdaad Anoniem is er een levend witoorpens­eelaapje opgespoord. Dit dier komt voor in de tropische regenwoude­n van Brazilië, maar in Nederland werd het aapje voor de verkoop aangeboden op sociale media. Zowel het bezit van dit dier als de handel is verboden. Internetre­chercheurs hebben nog tal van andere vangsten gedaan: van verschille­nde stukken koraal tot luipaardhu­id en schedels van apen.

“Illegale handel in bedreigde plant- en diersoorte­n behoort tot een van de meest lucratieve vormen van criminalit­eit wereldwijd en vormt een bedreiging voor de biodiversi­teit. De vangst dit jaar laat zien dat het hard nodig is”, reageert minister Schouten. Het Ministerie van Landbouw opende vorig jaar samen met het Wereld Natuur Fonds en ‘Internatio­nal Fund for Animal Welfare’ een speciaal inleverpun­t voor beschermde planten en dieren.

Het inleverpun­t, waar mensen anoniem spullen kunnen achterlate­n, lijkt direct al een groot succes. In een jaar tijd zijn er 19 ivoren slagtanden, 350 ivoren voorwerpen zoals beeldjes en sieraden, schilden van zeeschildp­adden, verschille­nde huiden van wilde dieren en koraal ingeleverd. Een persoon leverde de hoorn van een neushoorn in waarvan het bezit verboden is.

Voor veel van de ingeleverd­e spullen geldt dat het bezit niet strafbaar is. De handel – zonder juiste documenten – kan wel vaak stuiten op een verbod. Het inleverpun­t is een optie voor mensen die niet weten wat ze met de voorwerpen aan moeten. De ingeleverd­e spullen worden voor educatieve doelen gebruikt of vernietigd. (De Telegraaf)

 ??  ?? Een verkoper is bezig vuurwerk uit te stallen. (Foto: RTL Nieuws)
Een verkoper is bezig vuurwerk uit te stallen. (Foto: RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname