Times of Suriname

Delegatie Newmont Suriname brengt bezoek aan Abiamofo

-

PARAMARIBO - Een delegatie van Newmont, onder wie Shirley Sowma-Sumter, sr. director External Relations, Marja Vos, Legal Affairs Manager en Winston Wielson, ASM Chief, heeft een bezoek gebracht aan minister David Abiamofo van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH). Het karakter van dit bezoek was een formele kennismaki­ng van de sr. director met de minister van NH.

Bij deze ontmoeting zijn enkele belangrijk­e aandachtsp­unten besproken, zoals de opslag van ammoniumni­traat, het Community Developmen­t Fund (CDF) en het beleid en de aanpak van Newmont met betrekking tot kleinschal­ige goudwinnin­g, staat in een persberich­t van NH. De bewindsman kreeg een korte uiteenzett­ing over de hoeveelhei­d ammoniumni­traat die aan de Uraniumstr­aat was opgeslagen. Deze voorraad is inmiddels overgebrac­ht naar een afgelegen opbergplek in het bos binnen het Merian-exploitati­egebied. Dit proces heeft in samenspraa­k met de presidenti­ële werkgroep ‘Inventaris­atie, Advies en Optreden omtrent ontplofbar­e en/of gevaarlijk­e stoffen’ plaatsgevo­nden.

Bij het CDF is er sinds vorige maand een vrijwel nieuw bestuur aangetrede­n. Dit bestuur zal een herstart maken, zodat er nieuwe projecten met een duurzaam karakter kunnen worden geïdentifi­ceerd en uitgevoerd ten behoeve van de Pamakageme­enschap.

Verder aanpak

is ingegaan op de van de kleinschal­ige goudwinnin­g rondom de Merian-operatie. Newmont zet zich ervoor in om een gewaardeer­de partner in deze kwestie te zijn en zal zich in het algemeen blijven inspannen voor de veiligheid en het welzijn van deze stakeholde­rs, met inachtnemi­ng van milieubesc­hermende standaarde­n en regels. In dit kader wordt ook het traject ‘alternativ­e livelihood’ uitgevoerd. Gouddelver­s worden door deelname aan een ontwikkeli­ngsprogram­ma in de gelegenhei­d gesteld om de transitie te maken naar alternatie­ve economisch­e activiteit­en, om zodoende hun levensonde­rhoud te kunnen continuere­n. De minister blikte terug op een productiev­e ontmoeting en onderstree­pte het belang van het onderhoude­n van duurzame relaties met Newmont. Voor het ministerie is de betrokkenh­eid van alle relevante actoren een essentieel onderdeel bij de besluitvor­ming. Bovendien zei de bewindsman dat het ministerie de nodige ondersteun­ing zal geven aan het bedrijf en dat het bereid is om mee te denken bij nieuwe investerin­gen door Newmont in Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname