Times of Suriname

Erkent Raad voor de Journalist­iek niet meer na uitspraak over Zembla

-

HILVERSUM - BNNVARA erkent niet langer de Raad voor de Journalist­iek. De omroep reageert daarmee op een uitspraak van de Raad dat onderzoeks­programma Zembla onzorgvuld­ig heeft gehandeld in berichtgev­ing over de betrokkenh­eid van Rijkswater­staat bij een storting van granuliet.

De omroep zegt zich hier “volstrekt niet in te kunnen vinden”. Volgens de omroep bevestigt de uitspraak dat de Raad onvoldoend­e is uitgerust om onderzoeks­journalist­ieke producties te beoordelen. “Zembla is zelf de luis in de pels en we vinden het dan ook belangrijk dat onze journalist­ieke programma’s op een laagdrempe­lige manier ter verantwoor­ding kunnen worden geroepen”, zegt Gert-Jan Hox, directeur content van BNNVARA. “Maar procedures bij de Raad worden te vaak gebruikt om met advocatent­eams juridische geschillen uit te vechten, waarbij grote belangen en hoge schadeclai­ms op het spel staan.”

BNNVARA vindt dat de Raad daar niet voor bedoeld is. “Daarom hebben we, na overleg met de journalist­ieke redacties, besloten om de Raad voorlopig niet meer te erkennen, ook niet voor onze andere journalist­ieke programma’s”, aldus Hox.

In de uitzending van Zembla werd gesteld dat de top van Rijkswater­staat een vergunning verleende aan een Amsterdams bedrijf om 100.000 ton granuliet, een zandachtig restproduc­t, te storten in een natuurplas in Gelderland. De berichtgev­ing hierover, zo oordeelde de Raad voor de Journalist­iek, was “eenzijdig, onevenwich­tig en tendentieu­s”. Ook de NOS schreef over de onthulling­en van Zembla. De omroep vraagt de Raad nu om “verbeterin­gen door te voeren”, zodat de omroep in de toekomst de instantie weer kan erkennen.

De Raad voor de Journalist­iek behandelt klachten. Dat moet er onder meer toe leiden dat een gang naar de rechter wordt voorkomen. BNNVARA is niet het eerste mediabedri­jf dat de Raad niet erkent. Ook De Telegraaf erkent de Raad niet. (NOS)

 ??  ?? Zandwinnin­gsproject Over de Maas. (Foto: NOS)
Zandwinnin­gsproject Over de Maas. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname