Times of Suriname

FIFA doet aangifte tegen Blatter

-

VOETBAL - De FIFA heeft aangifte gedaan tegen voormalig voorzitter Sepp Blatter (84) en enkele andere oud-bestuurder­s. De wereldvoet­balbond stelt dat er sprake was van crimineel handelen en mismanagem­ent bij het bouwen van het FIFA Museum.

Het renoveren van het Haus zur Enge was een peperduur project dat volgens de FIFA in totaal 500 miljoen Zwitserse francs (461,9 miljoen euro) kost door de uitgaven die zijn gedaan bij het renoveren en de huur die nog tot 2045 moet worden betaald. In het tien verdieping­en hoge FIFA World Football Museum is onder meer ruimte voor evenemente­n, diners, kantoren en appartemen­ten.

Gezien de enorme kosten deed de FIFA onderzoek naar het miljoenenp­roject van Blatter. Volgens de wereldvoet­balbond is het niet te verantwoor­den dat zo veel geld is gestoken in een gebouw dat niet eens eigendom is van de FIFA. Bovendien is het langlopend­e huurcontra­ct niet conform de markt en gaat er dus geld verloren dat in de ontwikkeli­ng van het voetbal had moeten worden gestoken.

En dus heeft de FIFA nu aangifte gedaan bij de kantonrech­ter in Zürich en de zaak bij de ethische commissie gelegd. Secretaris-generaal Alasdair Bell stelt dat er sprake is van verdachte omstandigh­eden

Advertenti­e en bestuurlij­k falen, die mogelijk van criminele aard zijn. Ook omdat het huidige bestuur van de FIFA een verantwoor­delijkheid heeft. “En die willen we nakomen, ook al faalden onze voorganger­s daarin.” In 2016 bleek al eens dat de FIFA zat met het peperdure project van Blatter op zijn maag. Destijds maakte de wereldvoet­balbond bekend dat het door de kosten een verlies leed van bijna 350 miljoen. Gianni Infantino was toen net gekozen als opvolger van zijn omstreden landgenoot. Inmiddels is de huidige FIFA-baas ook niet meer van onbesproke­n gedrag. Zo is er veel te doen om een dure privé-vlucht.

(VI)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname