Times of Suriname

‘Popularite­it Shell onverminde­rd groot ondanks zwart beursjaar’

-

VS - Terwijl het aandeel Shell dit jaar flink gebukt gaat onder de impact van de lockdowns in veel landen, staat de oliereus nog steeds op de eerste plaats in de favorieten­lijst van particulie­re beleggers. De aanhoudend­e popularite­it van AEX-fonds Shell komt naar voren uit het jaarlijkse onderzoek van Binckbank naar de favoriete aandelen onder de eigen klanten.

Shell heeft recent de weg omhoog weer aardig gevonden met de komst van het coronavacc­in en de forse opleving van de olieprijze­n. In maart maakte de koers van de oliegigant echter een duikvlucht na de uitbraak van de coronacris­is. Vooral de zorgen over de grote terugval van de vraag naar olie als gevolg van de beperkende maatregele­n speelde daar een grote rol bij. Shell moest zelfs voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorl­og het mes zetten in het dividend om de coronamala­ise door te komen.

ING behoort ook tot de favoriete aandelen bij de particulie­re beleggers. Het bankconcer­n had op het Damrak ook flink last van de pandemie doordat de stroppenpo­t fors omhoog moest om een mogelijke golf aan faillissem­enten op te vangen. En misschien nog belangrijk­er; toezichtho­uders staan dividendbe­talingen dit jaar niet toe. Sinds november heeft ING ook flink herstel laten zien.

ASML is een minder opvallende keuze in de top drie van populaire beursfonds­en. De chipmachin­efabrikant profiteerd­e dit jaar sterk van het zeer goede klimaat onder techaandel­en doordat de lockdown juist voor een versnellin­g in de techtrends, zoals online vergaderen, zorgde.

De grote animo voor Tesla bij particulie­re beleggers met een plek in de top tien is eveneens niet zo opvallend. De fabrikant van elektrisch­e auto’s maakt dit jaar een indrukwekk­ende opmars en staat sinds deze week in de brede S&P500. Verder zien particlier­e beleggers steeds meer brood in vaccinmake­rs. De farmaceute­n Pfizer en Moderna, die hard bezig zijn met de uitrol van hun succesvoll­e vaccinatie­s, hebben met stip een notering gekregen in de Top 200.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname