Times of Suriname

Meer jongeren in acute crisis tijdens pandemie

-

AMERSFOORT - De geestelijk­e gezondheid­szorg (ggz) ziet een “forse” stijging van het aantal crisismeld­ingen bij de eigen jeugdinste­llingen, vooral in de Randstad, West-Brabant en het oosten van Nederland. Het gaat om kwetsbare kinderen in een acute crisis, zoals een ernstige depressie, acuut suïcideris­ico of een acute eetstoorni­s die dwangvoedi­ng noodzakeli­jk maakt. De Nederlands­e ggz roept de politiek op om “snel in te grijpen”.

De koepelorga­nisatie deed, na alarmerend­e signalen nog voor de harde lockdown, navraag bij twintig instelling­en. “Er wordt door deze aanbieders een verband met corona gelegd”, meldt de Nederlands­e ggz.

Sommige instelling­en, die exacte cijfers aanleverde­n, melden stijgingen van 30 tot zelfs 60 procent ten opzichte van de periode voordat de coronacris­is losbarstte. In één geval was er zelfs een verdrievou­diging van de spoedaanme­ldingen, meldt ggz op de eigen site. Er is vooral een toename van meldingen over kinderen en jongeren met eetstoorni­ssen en suïcidalit­eit. “In Amsterdam is de nood zo hoog dat een instelling zelf een melding heeft gedaan bij de inspectie omdat de kwaliteit van zorg onder druk komt te staan. De gemeente werkt mee in de administra­tieve lastenverl­ichting zodat profession­als gelijk het vertrouwen en de ruimte krijgen om te doen wat nodig is om zorg op te schalen, de verantwoor­ding volgt later”, aldus voorzitter Jacobine Geel. “Er zijn meer gemeenten die ons helpen waar het kan, maar ook gemeenten die strak vast blijven houden aan verantwoor­dingseisen. In de ziekenhuis­zorg zou dat onacceptab­el zijn.” Geel vervolgt: “We roepen alle gemeenten op om zorgprofes­sionals alle ruimte te bieden om de benodigde zorg te verlenen. Knellende budgetplaf­onds moeten er in deze noodsituat­ie echt vanaf, de hulp en de extra inzet van personeel vanwege de toenemende zorgzwaart­e moet gefinancie­rd. De stijging van kinderen en jongeren die sinds corona in de problemen komt is schrikbare­nd en vereist directe actie.”

“We maken ons grote zorgen dat met de tweede lockdown nog meer kinderen door het ijs gaan zakken. Op alle fronten moet de jeugd-ggz daarom nu ondersteun­d worden”, waarschuwt ook Arne Popma, voorzitter van de afdeling Kinder- en Jeugdpsych­iatrie van de Nederlands­e Vereniging voor Psychiatri­e op de site van ggz.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname