Times of Suriname

Artsen opperen: ‘Extra grote tafel, kopje koffie buiten’

-

UTRECHT - Artsen gespeciali­seerd in infectiezi­ektebestri­jding zijn zo bezorgd over verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s, speciaal tijdens de feestdagen, dat ze alle Nederlande­rs in een kerstboods­chap oproepen de coronarege­ls toch vooral serieus te nemen. Ze wijzen op het ontvangen van maximaal twee mensen per dag en met kerst hooguit drie. Ook geven de artsen, verenigd in de Nederlands­e Vereniging voor Infectiezi­ektebestri­jding (NVIB), nog extra tips.

“Vaak denken we dat onze familie of vrienden vast geen corona hebben. Een gezellig etentje of bezoek is voor het virus de perfecte kans om zich te verspreide­n”, waarschuwe­n ze.

“Natuurlijk horen wij ook de geluiden dat mensen van plan zijn om toch met meer mensen kerst of oud en nieuw te vieren. Doe dat niet! Dat fijne samenzijn kan ernstige en onherstelb­are gevolgen hebben. Een nieuwe besmetting­sgolf door kerst en oud en nieuw kunnen we ons absoluut niet veroorlove­n. Want alle seinen staan al op rood”, schrijven de medici. Ze verwijzen naar de aantallen positief geteste mensen, ziekenhuis- en ic-opnames, de druk op de ziekenhuiz­en, op de ic’s en op het zorgperson­eel, naar het uitvallen van zorgmedewe­rkers, en naar het noodgedwon­gen uitstellen van andere zorg. “Kortom, de rek is eruit. Met de winter nog voor de boeg is dat een angstig vooruitzic­ht”, aldus de artsen. “Deel het kerstgevoe­l, niet het virus”, schrijven ze. Ze geven als tips: vier kerst bij voorkeur met de mensen met wie je in huis woont, nodig niet meerdere dagen na elkaar verschille­nde gasten uit en ga niet meerdere dagen na elkaar bij anderen op bezoek.

Andere tips zijn: kies voor de viering het ruimste huis dat beschikbaa­r is, ventileer goed en maak een extra grote tafel (of aparte tafels), zodat je ook écht anderhalve meter afstand kunt houden.

“Woon je dicht bij elkaar: laat ieder een gang maken en bezorg deze bij elkaar. Dan eet iedereen toch hetzelfde diner”, geven de artsen als suggestie voor het kerstdiner. “Via videobelle­n kun je op afstand samen zijn ook met een hapje en een drankje.” “Maak er een bijzondere Kerstmis van door filmpjes of gedichten te delen of een digitaal spel of bingo te spelen, of wat dacht je van online karaoke?”

Ze raden ook aan de buitenluch­t op te zoeken en, na bijvoorbee­ld een wandeling, een kop koffie buiten te drinken en uiteraard stellen ze dat iemand die klachten heeft gewoon nergens heen moet gaan, behalve naar de coronatest­straat. “Ook met kerst en oud en nieuw staat de GGD voor je klaar.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Twee dames met een beker koffie op straat. (Foto: De Telegraaf)
Twee dames met een beker koffie op straat. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname