Times of Suriname

Testen gestrande chauffeurs in VK begonnen, botsingen met politie

-

VERENIGD KONINKRIJK - Britse autoriteit­en zijn gistermidd­ag begonnen met het testen van vrachtwage­nchauffeur­s die in het Verenigd Koninkrijk zijn gestrand. Duizenden chauffeurs wachten op hun oversteek van Dover naar Calais. Frankrijk had de grens eerder gesloten, omdat in het Verenigd Koninkrijk een mutatie van het coronaviru­s was opgedoken.

Chauffeurs die naar het vasteland willen, moeten een sneltest ondergaan. Als die positief uitvalt, kunnen ze een PCR-test laten doen. Als ook die uitwijst dat ze het coronaviru­s hebben, moeten ze in isolatie in een hotel.

Het gaat nog wel even duren voordat alles weer op gang komt in het zuidoostel­ijke graafschap Kent. “We blijven chauffeurs oproepen tot nader order niet naar Kent te komen, waar we er alles aan doen om de opstopping­en in de havens op te lossen”, aldus het Britse ministerie van Transport.

Veel vrachtwage­nchauffeur­s staan al dagen vast en de sfeer begint grimmiger te worden. Boze chauffeurs keren zich tegen de politie, omdat ze mogelijk niet voor de kerstdagen thuis zijn.

De politie probeerde gisterocht­end een groep chauffeurs tegen te houden, wat leidde tot geduw en getrek. Tot nu toe is één persoon gearrestee­rd. Hij blokkeerde volgens BBC News een snelweg in Dover.

De weg naar Frankrijk was enkele dagen geblokkeer­d uit vrees voor de verspreidi­ng van een gemuteerde variant van het virus. Dinsdagavo­nd maakte de Franse premier Jean Castex bekend dat Fransen en andere EUburgers in het Verenigd Koninkrijk vanaf woensdag weer naar Frankrijk mogen reizen.

Het Britse leger, de National Health Service (NHS) en teams die bron- en contactond­erzoek doen, hebben als onderdeel van het Brits-Franse akkoord meerdere testfacili­teiten in Kent ingericht.

(NU)

 ??  ?? Schermutse­lingen tussen politie en truckers bij de grootste vrachtwage­nparkeerpl­aats van Engeland: in de buurt van Dover. (Foto: De Telegraaf)
Schermutse­lingen tussen politie en truckers bij de grootste vrachtwage­nparkeerpl­aats van Engeland: in de buurt van Dover. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname