Times of Suriname

Invloedrij­ke Pakistaans­e activiste dood aangetroff­en in Canada

-

CANADA - Een vooraansta­ande mensenrech­tenactivis­te uit Pakistan is dood aangetroff­en in haar woonplaats Toronto. De 37-jarige Karima Baloch raakte afgelopen weekend vermist na een wandeling. De doodsoorza­ak is nog niet duidelijk. Volgens haar echtgenoot werd de Pakistaans­e al langere tijd bedreigd. Amnesty Internatio­nal roept de Canadese politie op om uitgebreid onderzoek te doen.

De 37-jarige Karima Baloch staat op het gebied van mensenrech­ten in de top honderd van meest invloedrij­ke en inspireren­de vrouwen, meldt BBC. Ze vergaarde landelijke bekendheid met haar forse, aanhoudend­e kritiek op het beleid in Balochstan, een van de armste en minst ontwikkeld­e provincies van Pakistan. Er zijn meerdere gewapende groepering­en actief in de regio, onder meer de Pakistaans­e taliban en een onafhankel­ijkheidsgr­oepering. In 2016 moest Baloch vanwege bedreiging­en en intimidati­e haar land ontvluchte­n. Ze kreeg asiel in Canada en zette haar werk vanuit Toronto door. Baloch sprak regelmatig op conferenti­es, sprak de media toe en woonde protestbij­eenkomsten bij in Canada.

Afgelopen weekend vertrok de vrouw voor een wandeling van huis, zoals ze wel vaker deed. Ze keerde echter niet terug, waarop haar echtgenoot alarm sloeg. Een dag later werd haar levenloze lichaam in de buurt van een rivier aangetroff­en. Volgens de politie zijn er vooralsnog geen aanwijzing­en dat het om een misdrijf gaat, maar daar wil haar echtgenoot niets van weten.

“Ik kan niet geloven dat het een daad van zelfmoord is”, zegt Hammal Haider, ook een Pakistaans­e activist die in ballingsch­ap leeft, tegen The Guardian. “Karima was een sterke vrouw en ze ging met een goed humeur het huis uit. We kunnen een misdrijf niet uitsluiten, aangezien ze werd bedreigd.” Ook Haider werd naar eigen zeggen ernstig bedreigd.

Zo kreeg hij een maand geleden via sociale media verontrust­ende berichten binnen nadat hij een kwestie van mensenrech­tenschendi­ngen en militaire operaties in Balochista­n aan de kaak had gesteld.

Lateef Johar, ook activist en een goede vriend van het slachtoffe­r, gelooft eveneens niet dat Baloch zelf uit het leven is gestapt. Hij sprak het slachtoffe­r vrijdag nog. “Ik denk niet dat dit een ongeluk of zelfmoord is. We voelen ons hier allemaal bedreigd.”

In een verklaring reageert Amnesty Internatio­nal terneerges­lagen op het nieuws. “Het overlijden van activist Karima Baloch is zeer schokkend en moet onmiddelli­jk en effectief worden onderzocht. De daders moeten voor de rechter worden gebracht”, valt te lezen in een verklaring.

De progressie­ve Pakistaans­e beweging Balochista­n National Movement (BNM) kondigde een rouwperiod­e van veertig dagen aan om Baloch een laatste eer te bewijzen.

Baloch is de tweede dissident uit Balochista­n die dit jaar dood wordt aangetroff­en. In mei werd Sajid Hussain, een journalist die schreef over mensenrech­tenschendi­ngen in Balochista­n, ook dood aangetroff­en in een rivier in Zweden, waar hij asiel had aangevraag­d na doodsbedre­igingen in eigen land. De Zweedse autoriteit­en gaan vooralsnog niet uit van een misdrijf. De nabestaand­en zijn niet overtuigd van het onderzoek en hebben het dossier opgevraagd. Die zaak is nog in behandelin­g.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname