Times of Suriname

Burgemeest­er Rio de Janeiro negen dagen voor einde ambtstermi­jn opgepakt in corruptieo­nderzoek

-

BRAZILIË De burgemeest­er van de Braziliaan­se miljoenens­tad Rio de Janeiro is opgepakt op verdenking van corruptie en wordt vastgehoud­en. De arrestatie van Marcelo Crivella kwam negen dagen voor het einde van zijn ambtstermi­jn.

De rechter die de leiding heeft over het corruptieo­nderzoek zegt dat Crivella sinds 2017 het hoofd is van een criminele organisati­e binnen het burgemeest­erskantoor van

Rio de Janeiro, met het doel op verschille­nde manieren illegaal geld te verdienen”.

Nadat Crivella twee uur was verhoord werd hij vastgezet. Naast Crivella zijn 25 anderen in staat van beschuldig­ing gesteld. Op televisieb­eelden is te zien dat de burgemeest­er naar een gevangenis in het noorden van de stad werd vervoerd. Ook zijn er beelden van de arrestatie bij de burgemeest­er thuis, vroeg in de ochtend.

“Ik ben de burgemeest­er die het meest heeft gedaan tegen corruptie in Rio de Janeiro. Ik vraag om gerechtigh­eid”, zei Crivella. De burgemeest­er kreeg in de afgelopen verkiezing­en de steun van de uiterst rechtse president Jair Bolsonaro, maar leed een forse politieke nederlaag. Hij zal worden opgevolgd door zijn voorganger Eduardo Paes, die van 2009 tot 2017 al burgemeest­er was van de stad. Crivella, een voormalige dominee die homoseksua­liteit een ‘vreselijk kwaad’ heeft genoemd, zegt het slachtoffe­r te zijn van ‘politieke vervolging’. Hij was minister van Visserij in het kabinet van de voormalige president Dilma Rousseff en de neef van de oprichter van een bekende evangelisc­he kerkgemeen­schap in Brazilië.

Het gerechtsho­f heeft bepaald dat Crivella het verdere onderzoek in huisarrest mag afwachten, met een enkelband om.

(HLN)

 ??  ?? Marcelo Crivella (midden) bij het politiebur­eau. (Foto: AD)
Marcelo Crivella (midden) bij het politiebur­eau. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname